Marek Eben - Šlo mu o život! Akutní problémy s krví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Marek Eben - Šlo mu o život! Akutní problémy s krví!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Marek Eben (50) v nemocnici! Zdravotní stav šarmantního herce a populárního moderátora se natolik zkomplikoval, že musel být převezen do nemocnice. Co se mu stalo? Bojuje s trombózou!

Marek Eben (50) v nemocnici! Zdravotní stav šarmantního herce a populárního moderátora se natolik zkomplikoval, že musel být převezen do nemocnice. Co se mu stalo? Bojuje s trombózou! Nejlepší český moderátor má totiž vážné problémy s krví. Krevní sraženina mu dokonce ucpala žíly. „Ano mám trombózu, která se léčí standardně,“ přiznal včera deníku Aha! v telefonickém rozhovoru sám Marek Eben. Při zjištění žilní trombózy musí být u pacientů okamžitě zahájena tzv. protisrážlivá léčba. Jinak totiž hrozí, že se utvoří sraženina, která může člověka zabít. Zpočátku se při léčbě injekcemi podává heparin, následně pacienti dostávají tablety warfarinu.

Akutní stav Marka Ebena si před několika dny vyžádal okamžitou hospitalizaci. „Byl jsem v nemocnici, teď už jsem doma a zodpovědně i deníku Aha! mohu říci, že se cítím lépe,“ popisuje svůj zdravotní stav Eben. O své nemoci však nechce příliš hovořit. „Prostě se to stalo a mám trombózu,“ pokračuje v hovoru Marek Eben. Zda k cévnímu onemocnění došlo na nedávném golfovém výletě s kamarády Jiřím Bartoškou a Jirkou Macháčkem, nám moderátor neprozradil. Kdyby totiž cestoval s trombózou v letadle, mohl si přivodit plicní embolii. „Nebezpečí trombózy spočívá v možnosti odtržení kousku sražené krve a ucpání například některé z plicních cév, čímž dochází k plicní embolii. Ta se projevuje dušností a bolestí na hrudi s častou následnou smrtí,“ popisuje lékař Jan Kadleček. Ročně u nás zabije až 600 lidí.

Marek Eben je naštěstí z nejhoršího venku. „Nebojte, nezabije mě to,“ řekl deníku Aha! Eben. V Divadle Ypsilon však kvůli onemocnění Marka Ebena muselo být zrušeno představení. „Ano, pan Eben je už delší dobu nemocný, 11. března muselo být přesunuto představení Prodaná nevěsta, kde hraje. Je to už víc než měsíc, co marodí. Je dobře, že je z nemocnice doma, doufáme, že se dá do 21. dubna do pořádku, čeká ho tady totiž další představení,“ řekl nám sekretář Divadla Ypsilon.

Trombóza je však velmi vážné krevní onemocnění a zdravotní stav se může ze dne na den zhoršit. Léčba trvá obvykle šest až dvanáct měsíců. „Žilní trombóza je stav, kdy se z nějaké příčiny vytvoří uvnitř žíly krevní sraženina – trombus, která žílu buď úplně či částečně ucpe,“ vysvětluje lékař Jan Kadleček. Nejčastěji vzniká na žilách dolních končetin, ale může postihnout i žíly na paži nebo velké žíly v hrudní a břišní dutině. V ČR jí ročně onemocní asi dvacet tisíc pacientů.

20.3.2009

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.