Olympijská hrdinka gymnastka Věra Čáslavská (66) - Odešla ze starobince! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Olympijská hrdinka gymnastka Věra Čáslavská (66) - Odešla ze starobince!

Věra Čáslavská naposledy odchází z Klubu seniorů v ulici Marii Cibulkové na pražské Pankráci, kde léta bydlela.
Věra Čáslavská naposledy odchází z Klubu seniorů v ulici Marii Cibulkové na pražské Pankráci, kde léta bydlela. (Aha! – David Kundrát, Martin Hykl, ČTK)

PRAHA – Přes deset let žila největší hrdinka české olympijské historie VĚRA ČÁSLAVSKÁ (66) po ústavech, uzavřena před světem. Teď se ale zdá, že se rozhodla vrátit do života.

Bude bydlet s vrahem svého muže!

Ve čtvrtek defi nitivně opustila a vrátila byt, který měla přidělený v Klubu pro seniory na pražské Pankráci a nadále bude žít se synem Martinem, jenž v srpnu 1993 zabil svého otce a jejího exmanžela, atleta Josefa Odložila.

Noc ze 6. na 7. srpna 1993. To datum obrátilo život Věry Čáslavské vzdůru nohama. V restauraci U Cimbury v Domašově na Šumpersku se její syn Martin Odložil (*1974) pobil se svým otcem a jejím exmanželem Josefem Odložilem. Výsledek? Srazil otce na zem a ten po čase skonal na na následky zranění, jež při pádu utrpěl. Junior byl za ublížení na zdraví s následkem smrti v roce 1996 odsouzen, ale čtyřletý trest nikdy nenastoupil, protože mu nebyl doručen rozsudek, a v únoru 1997 byl prezidentem Václavem Havlem omilostněn.

Pozornost, jež případ vzbudil, Čáslavskou zcela zlomila. V roce 1998 skončila dokonce v psychiatrické léčebně v Bohnicích, a když odtud vyšla, uchýlila se do Klubu pro seniory v pražské ulici Marie Cibulkové. Až nyní se odpoutala a my jsme ji zastihli na cestě vstříc novému životu. „K pátému únoru 2009 se paní Čáslavská definitivně vystěhovala a přidělený byt vrátila městské části,“ potvrdil Aha! z pověření ředitele Miloše Hájka pracovník Ústavu sociálních služeb Prahy 4.

Kde tedy bude žít? Má vůbec kam jít? „Určitě. Vždyť už poslední rok tam skoro nebyla a platila to zbytečně. Říkala, že si se synem opravují domek za Prahou,“ řekl nám veslař Oldřich Svojanovský, předseda Českého klubu olympioniků, který si s ní občas telefonuje. Čáslavská rozhodně není chudá, měla by jí patřit vila v pražské části Baba, kterou dlouhodobě pronajímá cizincům a také rodný dům v Černošicích u Prahy. Obě její děti Radka i Martin si drží v Praze byty a syn (živí se jako lesník) navíc i domek v Bělé pod Bezdězem...

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.