Ivana Jirešová: Měla jsem rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ivana Jirešová: Měla jsem rakovinu!

Ivana Jirešová mohla podlehnout rakovině děložního čípku.
Ivana Jirešová mohla podlehnout rakovině děložního čípku.  (Aha! – Mária Rušínová)

PRAHA – Herečka Ivana Jirešová (31) šokovala své fanoušky! Hvězda seriálu Ordinace v růžové zahradě se na Evropském týdnu prevence proti rakovině děložního čípku, jehož je ambasadorkou, svěřila, že v osmnácti letech měla namále a dodnes ji straší, že znovu onemocní rakovinou – kvůli nádoru prodělala totiž operaci děložního čípku!

Tomu nejhoršímu předešla jen díky rychlému zásahu lékařů!

„Moc ráda se této akce zúčastním, protože jsem sama operaci děložního čípku před časem podstoupila a navíc mám čtyřletou dceru,“ svěřila se populární herečka, která podle svých slov tehdy z toho, co ji potkalo, ani pořádně neměla rozum. Ráda by proto, aby současná mládež byla informovanější. „Bylo to v době bouřlivé puberty, takže mi vlastně až dnes dochází, co jsem prodělala, a čemu jsem díky lékařské prohlídce předešla,“ přiznala maminka malé Sofie. „Nyní musím každých šest měsíců chodit na prohlídky, protože je možné, že se mi to obnoví,“ přiznává Jirešová.

A to je důvod, proč na místě podepsala petici STOP karcinomu děložního čípku, která vyzývá Evropský parlament k zavedení organizované prevence.

Co vlastně rakovina děložního čípku je? Po karcinomu prsu je druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u českých žen. Ročně je v České republice zjištěna u tisícovky žen, čtyři sta z nich jí každý rok podlehne. To je dvakrát víc než v jiných evropských zemích.

Informace o prevenci rakoviny děložního čípku naleznete na: www.zdraviprozeny.cz a www.lpr.cz.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.