Další rána pro Veroniku Žilkovou: Dcera Kordulka (3) nevidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Další rána pro Veroniku Žilkovou: Dcera Kordulka (3) nevidí!

PRAHA – Kordulka Stropnická (3), malá dcera herečky Veroniky Žilkové (46) a herce Martina Stropnického (51), se potýká s nečekanými zdravotními problémy!


A operace? Zatím není možná!

„Kordulka začala v létě šilhat, tak jsme s ní šli k doktorovi a ten zjistil, že má na jednom oku čtyři dioptrie a na jednom šest. Snad se to dá nějak spravit, když bude nosit speciální brejličky,“ doufá máma Žilková s tím, že dcera teď bude muset nosit přes jedno očičko klapku. Ale operace zatím není možná…

„Ale co, Stropnický měl jako dítě taky brýle a dodnes, když se na mě zlobí, tak šilhá. Snad se šilhání spraví tou klapkou, kvůli dioptriím má ale brejličky se skly jako dna od půllitrů. Ale pořád je to krásná holčička, úžasná!“ snaží se – jako vždycky – o nadhled Žilková. „Teď v pátek si Kordula brýle poprvé vzala a Agáta k ní šla a představila se jí. Řekla: „Ahoj, já jsem tvá sestra.“ Došlo nám totiž, že nikoho z nás doteď asi moc dobře neviděla. Je pravda, že od té doby, co ty brýle má, je taková tichá, furt se má na co koukat. Takže má pěkné, drahé brejličky, ale pořád s tlustými skly,“ dodává Žilková, která má i tak starostí nad hlavu. Kliknutím zvětšeteUž tuto neděli na Primě totiž začíná její talk show Pustit žilou, kterou Veronika celé dny natáčí.

Šilhání je velmi častou oční vadou u dětí, může být postiženo jenom jedno oko nebo se oči střídají. Klapkou na brýle, tzv. okluzorem, se jednoduše řečeno trénuje slabší oko. Při šilhání totiž vidí dítě dvojitý obraz, a aby tomu tak nebylo, vyřadí postupně mozek jedno oko z činnosti a vzniká tupozrakost. Někdy postačí korekce brýlemi, jindy se vada nespraví bez operace. Při ní operatér nastřihne spojivku a posune úpony svalů dopředu nebo dozadu. V současné době je možné odstranit ve většině případů nejen šilhavost, ale i dioptrickou vadu. Lékaři ale doporučují v případě dítěte počkat, až vyroste. Aby bylo schopno spolupracovat, protože po operaci je důležité cvičení očí.


Autor: Petr Macek
Foto Aha! – Marek Pátek, Martin Hykl

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.