Vzpomínáte na zpěvačku Martu Stravovou? Přeprala ji rakovina! Bylo jí pouhých čtyřicet... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vzpomínáte na zpěvačku Martu Stravovou? Přeprala ji rakovina! Bylo jí pouhých čtyřicet...

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Populární zpěvačka konce osmdesátých let Marta Stravová ve čtvrtek ráno v pouhých čtyřiceti letech zemřela. „Je to hrozné. Byla to vynikající zpěvačka, tak krásně a nádherně zpívala lidové písně jako u nás nikdo jiný,“ říká skladatel Petr Hannig.

Populární zpěvačka konce osmdesátých let Marta Stravová ve čtvrtek ráno v pouhých čtyřiceti letech zemřela. „Je to hrozné. Byla to vynikající zpěvačka, tak krásně a nádherně zpívala lidové písně jako u nás nikdo jiný,“ říká skladatel Petr Hannig. Ten Stravovou ve druhé polovině osmdesátých let objevil a nazpíval s ní hitový duet Domů k mámě. „Bylo to hrozně rychlé. Ani ne před půlrokem šla na běžnou kontrolu, kde zjistili, že má rakovinu, která ji nakonec přeprala. Chodila na ozařování, ale bohužel jí nepomohlo,“ řekl nám Martin kamarád a bývalý kolega Jakub Smolík.

„Ani nemůžu mluvit, jak mě to vzalo. Byla to fajn holka a starostlivá máma dvou kluků,“ přiznává smutně Jakub Smolík s tím, že rozloučení se zpěvačkou, která dala před zpíváním přednost rodině, bude pouze v úzkém kruhu rodinném. „Snad za měsíc, až to nebude tak moc bolet, uděláme nějaké vzpomínkové vystoupení, na kterém bychom se s ní rozloučili,“ dodal Smolík.

Profesionálně začala Stravová zpívat s Martinou Formanovou v koncertním pořadu Arnošta Pátka »Pátek a jeho Robinson«. Pak vystupovala se skupinou Maximum s Jakubem Smolíkem, Martinou Formanovou a Petrem Hannigem v pořadu, jehož hlavními protagonisty byli herci Lukáš Vaculík a Dáša Veškrnová.

V roce 1987 natočila několik písní skladatele Petra Hanniga, které se objevily na singlech, a album Láska na první pohled. Martiným největším hitem byl duet s Hannigem nazvaný Domů k mámě. Dále nazpívala duety Láska na první pohled a Kamarádka s Jakubem Smolíkem či sólové songy Náš profesor nebo Mám se vdát. „Marta měla krásný, čistý soprán. Nejlépe vynikl v moravských lidových písních, které ráda zpívala, zvláště píseň Můj koníčku ryzovraný. Pocházela z Brna z početné rodiny a nejraději trávila svůj čas ve vesničce Blučina, kde žila její stařenka,“ zavzpomínal na Martu Stravovou se slzami v očích Petr Hannig. „Naposledy jsem ji viděl, když mi zpívala vokály a druhé hlasy na mé předposlední cédéčko,“ dodal Hannig.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.