Zemřel básník Pavel Zajíček (†72): Po mrtvici udeřil zápal plic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zemřel básník Pavel Zajíček (†72): Po mrtvici udeřil zápal plic!

Pavel Zajíček  (†72)
Pavel Zajíček (†72) (Foto Aha! – Marek Pátek, Instagram)

Prodělal těžkou mozkovou mrtvici, k níž se přidal zápal plic. V úterý vydechl český undergroundový básník, hudebník, spisovatel, výtvarník, zakladatel souboru DG 307 a signatář Charty 77 Pavel Zajíček (†72) v Thomayerově nemocnici naposledy.

Z menších rolí ho znají i filmoví diváci. Asi nejvíc jeho postavu rozhlasového moderátora z dnes již kultovního snímku Knoflíkáři. Ze Zajíčkových veršů je zřejmě nejznámější ten z básně Anti, obsahující často citovanou větu: „Běžím s hovnem proti plátnu, do plátna to hovno zatnu...“ V roce 1980 byl z politických důvodů donucen emigrovat do Švédska, o 6 let později se přesunul do New Yorku.

Dražba fotografií na podporu Pavla Zajíčka

Video se připravuje ...

V polovině 90. let se vrátil kvůli rodičům do Česka. Na zesnulého Pavla nevzpomínají v těchto chvílích jen zástupci disidentu. Smutná je také Petra Nesvačilová (38). „Slibovala jsem Karlu Schwarzenbergovi houbovku od mojí maminky. Mamka ji uvařila a potom jsme ji ohřály a byl oběd. Dorazil i Pavel Zajíček,“ zavzpomínala herečka u legendární fotky. „Pavlovy básně mne provázely celé studium na FAMU. Tohle je moje dospívání a nyní smutek, jak někteří lidé mizí...“ posteskla si hvězda seriálu Osada.

Nesvačilová a její váhové výkyvy: Pravda o roli v Osadě!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.