Šlitr by slavil 100: Nesmělý bonviván Bluma | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Šlitr by slavil 100: Nesmělý bonviván Bluma

Divadlo Semafor, u klavíru Jiří Šlitr. Komponoval, vymýšlel, psal, hrál. S jemným humorem sobě vlastním a s kamarádem Jiřím Suchým.
Divadlo Semafor, u klavíru Jiří Šlitr. Komponoval, vymýšlel, psal, hrál. S jemným humorem sobě vlastním a s kamarádem Jiřím Suchým. (Foto Aha! – D. Kundrát, Profimedia.cz, ČTK/J. Dezort, V. Šimánek, reprofoto Doktor Klavír, ara)

Werich mu přezdíval Socha, v Semaforu se mu říkalo Rybín, pro dirigenta Ferdinanda Havlíka byl výhradně Tišín a další kolegové ho zvali Bluma. Miroslav Horníček mu dal přízvisko Doktor klavír a byl také Doktor matrace. Muzikant, malíř a ilustrátor a také herec Jiří Šlitr (†45) by se ve čtvrtek dožil stovky, nebýt tragické smrti o Vánocích devětašedesátého. Byl mužem mnoha tváří, přestože si zpravidla udržoval poker face nesmělého.

Přestože vystudoval právnickou fakultu a stal se doktorem práv, nikdy tuto profesi nevykonával. Po promoci položil doma diplom a ohlásil: „Tohle nepotřebuju, dělejte si s tím, co chcete.“ A dal se na dráhu malíře, ilustrátora a hudebníka.

Sluníčko v čínštině

S Jiřím Suchým (92) založili divadlo Semafor, dodnes populární malou scénu. Tehdy se stály několikadenní fronty na lístky, herci a muzikanti ze Semaforu byli obrovské hvězdy té doby. Dodnes také platí duo Suchý a Šlitr za hitmakery, už se dostali do učebnic a jejich písničky se hrají po celém světě. Například Sluníčko nebo Malé kotě má čínskou i japonskou verzi. Psal se rok 1957, pražská vinárna Reduta. Seznámil je Šlitrův tehdejší spolupracovník Miroslav Horníček; avšak byl si jist, že by se snadno potkali i bez něj. Suchý psal texty, Šlitra lákalo skládat. Před tím dovedl Šlitra na Barrandov textař Pavel Kopta, tatínek herce Václava. Praha byla malá a ti nejlepší se rychle našli.

Ostýchavý a okouzlující

Na jevišti dělal, že neumí do pěti počítat, byl ale ve zdánlivé nesmělosti nesmírně okouzlující. Ostýchavý, mluvil monotónně, byl trochu kožený, a to u lidí zabíralo. „On vzbuzoval jistý soucit a lidé mu prostě chtěli zatleskat,“ říkal o něm Jiří Suchý.

Blesk Podcast: 100 let od narození Jiřího Šlitra. Před všemi tajil své nemanželské děti

Video se připravuje ...

Zemřel s mladou milenkou

Na Boží hod roku 1969 pozval Jiří Šlitr přátele do své vily na Malvazinkách na oběd, ale vytratil se zanedlouho s tím, že se za hodinu vrátí. Padla tma a začali jej hledat. Objevili ho v jeho ateliéru na Václavském náměstí s mladinkou Jitkou Maxovou, častou návštěvnicí Semaforu. Byli oba mrtví. Zřejmě selhal plynový ventil v kamnech – v šedesátých letech patřily otravy plynem k častým příčinám úmrtí. Nikdy se nepotvrdilo, že by za tím byl úmysl jednoho z těch dvou.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (18. 2. 2024)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.