Syn Šafránkové zuří! Brání památku zesnulé maminky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Syn Šafránkové zuří! Brání památku zesnulé maminky

Josef Abrhám mladší s rodiči
Josef Abrhám mladší s rodiči (profimedia.cz)

Jasně dal najevo, že si to nepřeje. Němci ale syna zesnulé herečky Libuše Šafránkové (†68) obešli a využili hereččinu slavnou tvář jako lákadlo na výstavu. Josem Abrhám ml. (46) tak bude neuposlechnutí výzvy řešit právní cestou.

Vše se odehrává, stejně jako před 51 lety, na saském zámku Moritzburg. Právě tam se v 70. letech natáčela legendární pohádka Tři oříšky pro Popelku. Vedení zámku tak chtělo koncem minulého roku v rámci padesátiletého výročí pohádky zavzpomínat a spustilo výstavu na počest filmu. Jenomže prohlídka zahrnovala i reklamní předměty s portréty Libušky Šafránkové alias Popelky. A nejednalo se pouze o suvenýry spojené s pohádkou…

Šafránková netušila, jak moc ji Němci milují, říká Pavel Trávníček

Video se připravuje ...

Proti tomu se ohradil Josef Abrhám ml. „Před začátkem výstavy, a to dne 20. 11. 2023, byla tato společnost důrazně upozorněna na to, že syn Libuše Šafránkové nesouhlasí s pořádáním výstavy, v rámci níž dojde k využití osobnosti, jména či podobizny jeho matky,“ sdělil deníku Blesk Josefův právník Aleš Rozehnal. Vedení zámku ovšem nereagovalo.

Lidé se jen hrnuli, tržby rostly a na Abrhámovo upozornění nikdo nebral ohled. Tvář Šafránkové zkrátka prodávala, což bylo pro zámek patrně nejpodstatnější. Jenomže výstava zahrnovala i předměty, které s pohádkou neměly nic společného, jako třeba fotografie z hereččina soukromého života či její umělecké kariéry.

Vedení zámku tvrdí: Neděláme nic špatně!

Na Moritzburgu mají pocit, že nic nekalého nepáchají. „Cílem výstavy je ukázat návštěvníkům, kdo Šafránková byla a jak významná byla pro české diváky,“ řekla stanici CNN Prima News ředitelka zámku Dominique Fliegerová. „Velice rádi bychom i se synem paní Šafránkové prošli tuto výstavu, abychom mu vysvětlili, co je naším cílem. Nicméně nevystavujeme žádné soukromé fotografie, protože víme, že sama byla stydlivá,“ dodala.

Blesk Podcast: Hovínko a větry v norské Popelce. V čem je nová a jiná?

Video se připravuje ...

„Tímto jednáním společnost zasáhla do osobnostních práv Šafránkové. V konkrétním případě nešlo jen o prosté použití jména a podobizny zemřelého člověka za účelem jeho označení ve statusovém smyslu slova, nýbrž k neoprávněnému využití jména a podobizny k účelu komerčnímu,“ vysvětlil právník Rozehnal, který podotkl, že zámek se obohacuje skrze českou herečku bez souhlasu rodiny. Ta se proto rozhodla jednat. „Syn Libuše Šafránkové je připraven domáhat se ochrany cti a důstojnosti jeho matky soudní cestou,“ dodal právník Josefa Abrháma ml.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.