Lékař o Karlu Háblovi (†87): POCHYBY KOLEM JEHO SMRTI | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Lékař o Karlu Háblovi (†87): POCHYBY KOLEM JEHO SMRTI

Karel Hábl
Karel Hábl (Herminapress)

Zní to až neuvěřitelně. To, že herec Karel Hábl (†87) v pátek podlehl infarktu, překvapilo i primáře kardiologie Nemocnice Na Homolce prof. MUDr. Petra Neužila (62)! Smutná zpráva ho zastihla během návratu ze služebního pobytu v USA. Přes Facebook proto kontaktoval hercovu partnerku Janu Sikorovou.

Přes Facebook proto kontaktoval hercovu partnerku Janu Sikorovou (65), která ji zveřejnila v sobotu večer. „Milá paní Jano, můžete mi, prosím, dát vědět? Jsem na cestě z Bostonu a ta zpráva mě zasáhla maximálně,“ napsal jí věhlasný kardiolog, který se staral o srdce herce, známého např. ze seriálu Pan Tau či dodnes reprízovaného krimi filmu Černá punčocha.

Rozhodne pitva

Hábl chodil na oddělení kardiologie pravidelně, byl velmi disciplinovaný pacient. „Před půl rokem byl u nás na kontrole a srdce měl v pořádku,“ ujistil deník Aha! profesor Neužil. O tom, že musel být v poslední době určitě v pořádku, svědčí i to, že si nechal před dvěma lety vyměnit kyčel. Kdyby měl nemocné srdce, na operaci by nemohl. „Muselo jít o akutní infarkt myokardu,“ konstatoval kardiolog s tím, že přesnou příčinu úmrtí potvrdí až pitva.

Zemřel Josef Somr (†88), herec s mimořádným nasazením

Video se připravuje ...

Uprostřed zkoušek

Jen den před smrtí byl herec v Divadle Radka Brzobohatého na druhé čtené zkoušce inscenace Don Quijot a těšil se na jeviště. „V pátek dopoledne mi volal, že se mu špatně dýchá a že ho bolí na prsou. Radil jsem mu, aby šel raději k lékaři,“ svěřil Aha! Karlův kolega a kamarád Antonín Hardt (88). Když se Háblovi k večeru přitížilo, zavolala jeho přítelkyně Jana záchranku. Už ale bylo, bohužel, pozdě... „Všechny zachránit nemůžeme,“ posteskl si profesor Neužil.

Rodinné loučení

Pro rodinu a nejbližší je smrt oblíbeného herce tak velká rána, že by nezvládli veřejný pohřeb. Nemohou se stále s jeho náhlým odchodem vyrovnat. S Karlem Háblem se tak rozloučí pouze při komorním obřadu.

Potkali se v ústavu

Svého ošetřujícího lékaře poznal Karel Hábl díky Československému ústavu zahraničnímu. To je nezávislý a dobrovolný spolek, usilující o široký rozvoj styků se sdruženími, spolky a osobami pocházejícími ze zemí bývalého Československa žijícími trvale v zahraničí a s jejich potomky, bez ohledu na politickou či náboženskou orientaci. „Založil ho už před téměř sty lety Tomáš Garrigue Masaryk,“ upřesnil profesor Neužil. Oba byli jeho členy a padli si hned do oka.

Herec Karel Hábl o natáčení se slavnými filmovými kráskami: Schoberová v panice tloukla hlavou o zeď!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
AHel
6. 2. 2024 • 09:32

Když se někomu špatně dýchá a bolí ho na prsou a je mu skoro 90 let, tak se volá záchranka ihned!!!!! Měl o okolo sebe bližní pěkný blbce. Nerozumím...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.