Pečovatelka Hlaváčové (†85): Svědectví o odcházení legendy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pečovatelka Hlaváčové (†85): Svědectví o odcházení legendy

Herečka Jana Hlaváčová
Herečka Jana Hlaváčová (Foto ČTK, archiv Divadla na Vinohradech)

Pět let pečovala o skvělého člověka a báječnou herečku Janu Hlaváčovou (†85). „Rozdala se ve svých rolích, že už nebylo, kde brát energii. Jako kdyby se rozdrobila na malé kousíčky a s každou postavou divákům odevzdala ten kousíček sebe,“ popsala poslední roky Toničky z filmových Básníků pečovatelka Jana Pazourová.

Za ta dlouhá léta, co starala o nemocnou hereckou legendu, se sžila s celou rodinou. Hlavně s dcerou Bárou Munzarovou (52), která se starala jak o nemocnou maminku, tak tatínka Luďka Munzara (†85), který zemřel před třemi roky.

Kamarádky z Národního

„Jana byla úžasná, nejen herečka, ale i kamarádka a přítelkyně. Chodily za ní občas kolegyně z Národního divala, třeba Tánička Medvecká, Jana Boušková, nebo Bára Hrzánová,“ prozrazuje Pazourová na svých webových stránkách i60.cz pro aktivní seniory. Nejčastější návštěvnicí ve vile v pražských Modřanech byla ovšem bývalá tajemnice a dobrá duše činohry Národního divadla Helena Tuháčková. „Vždycky přišla s bábovkou a povídaly si s Janou o divadle, vzpomínaly a probíraly divadelní drby. Já jsem vždycky udělala kávičku a něco na zub a poslouchala historky ze zákulisí nebo z jejich společných dovolených, na které jezdily se svými dětmi,“ svěřuje se pečovatelka.

Zemřela Jana Hlaváčová (†85): 30 let první dámou Národního divadla

Video se připravuje ...

Královna u televize

I jí se odchodem královny českého herectví, jak Janu Hlaváčovou sama nazvala, změnil život. Už teď se jí stýská. „Jana byla vtipná, se smyslem pro nadsázku a svérázným humorem. Luštila křížovky a občas na mě volala – Janičko, neznáte švýcarskou řeku?“ vzpomíná Pazourová. Také se spolu dívaly na televizi, hlavně když dávali nějaký film s Hlaváčovou nebo jejím manželem Luďkem. „A ona to komentovala nebo říkala – no, na tuhle inscenaci si vůbec nepamatuju, že bych točila... A taky říkala skoro na každého herce, který se pohyboval na obrazovce – to je můj žák!“ dodává pečovatelka herečky, která učila herectví na DAMU dokonce i Ivana Trojana (59).

Nejdražší kocour

Pečovatelka se starala nejen o nemocnou herečku, ale taky o rodinného mazlíčka – kocoura Rubína. „Spal stočený do klubíčka Janě na peřině a miloval jí. Byl to takový kočičí Metuzalém. Vyzáblý, vypelichaný, bez zubů, skoro slepý, skoro hluchý...“ popisuje ho Pazourová. Bára Munzarová o něm prý říkala, že díky veterinářům, kteří mu léčili jeho nesčetné kočičí neduhy, je to nejdražší kocour ve střední Evropě!

Poslední sbohem

Jana Hlaváčová zemřela 13. ledna, před smrtí ji na její přání navštívil farář. Poslední rozloučení se odehraje zítra od 11 hodin v historické budově Národního divadla. Přenášet ho budou Česká televize a Český rozhlas.

Jana Hlaváčová: Divadelní hvězda, která rezignovala na život

Video se připravuje ...



Přečtěte si
korytnackahela
25. 1. 2024 • 12:07

Jo, to byla krásná ženská, elegantní a noblesní. Herečka první kategorie! Úžasný projev a krásný hlas. Přirozená a uvěřitelná.

Ale taky milující a shovívavá manželka, podporující manžela v práci i v jeho koníčcích. Jezdila s ním i na automobilové závody, spala v karavanu a ohřívala konzervy.

Nebyla to ale jen diva z divadelních prken. Byla to taky obyčejná máma od rodiny, o kterou se s láskou starala.

Sbohem Jano a děkujeme.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.