První den rozloučení s knížetem Schwarzenbergem: Dav lidí a žádná pompa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

První den rozloučení se Schwarzenbergem: Dav lidí a žádná pompa

Jindřich Forejt pro Blesk potvrdil, že Karel Schwarzenberg byl zpopelněn.
Jindřich Forejt pro Blesk potvrdil, že Karel Schwarzenberg byl zpopelněn. (Blesk: Jiří Koťátko/Archiv Blesku)

Lidé klečící před rakví, fronty a rakev zabalená v schwarzenberském praporu. Tak to včera vypadalo v kostele Panny Marie pod řetězem, kde se lidé měli možnost naposledy rozloučit s Karlem Schwarzenbergem (†85).

Rakev s urnou knížete – ten byl podle webu lidovky.cz, který se odkazuje na pozůstalé zpopelněn – přivezl pohřební vůz na pražskou Malou Stranu včera dopoledne. A od 12. do 22. hodiny se mohli lidé přijít před rakev poklonit. Ta byla na katafalku před oltářem přikrytá modro-bílou vlajkou knížecího rodu, kde drželi stráž příslušníci hradní stráže a skautů. „Rodina si nepřála ani vystavení metálů, chtěli jen velice skromný obřad,“ uvedla pro Aha! mluvčí řádu Maltézských rytířů Jana Balharová. Veřejnost se bude moci rozloučit se Schwarzenbergem ještě dnes a zítra, kdy bude kostel otevřený oba dny od 12 do 22 hodin.

Kinští i Czernin

Samotný pohřeb se státními poctami proběhne v sobotu ve svatovítské katedrále na Hradě. Jelikož byl Schwarzenberg hlavou významného evropského rodu, očekává se hojná účast zahraničních i českých aristokratů. Deník Aha! zjistil, že nebudou chybět zástupci někdejšího knížecího rodu Kinských. Dorazí František Kinský (75) známý z obrazovky České televize z pořadu Modrá krev i jeho příbuzný Constantin Kinský (62). Na pohřeb přijde i senátor Tomáš Czernin (61, TOP 09). „Byl pro mě velkým vzorem od mých 20 let, Česká země pro něj byla vždy na prvním místě,“ zavzpomínal na Schwarzenberga. Přijít by měli i zástupci rodu Lobkowiczů. To Filip Sternberg (67) účast dříve potvrdil, aktuálně je však omluven kvůli nemoci, uvedla pro Aha! Kastelánka hradu Český Šternberk Zuzana Míková. Vedle šlechticů účast potvrdila třeba i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (50).

Rakev se zesnulým politikem a hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem v kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem, 6. prosince 2023, Praha ve večerních hodinách.

Video se připravuje ...

Terminál u rakve

Kníže Schwarzenberg si přál, aby lidé místo květin finančně přispěli na pomoc válkou zmítané Ukrajině nebo řádu Maltézských rytířů, v jejichž kostele je rakev vystavena. Pro tyto účely je připravená kasička. Kdo by ale neměl u sebe hotovost, mohl využít i připravený terminál a přes něj poslat peníze.

Spočine na Orlíku

K poslednímu odpočinku má Karel Schwarzenberg spočinout v rodové hrobce poblíž Orlíku. Zde jsou pohřbeni rodiče knížete, jeho bratr Bedřich a další příslušníci rodu. Poslední pohřeb do hrobky proběhl v roce 2019, kdy zde byla uložena Marie-Helena Schwarzenbergová (†32). Zajímavostí je, že někteří příslušníci krumlovské větve knížecího rodu, jejichž ostatky jsou pohřbeny v třeboňské hrobce, mají zvlášť uložena srdce v hrobce v kostele sv. Víta v Českém Krumlově. Nejde ale jen o tradici Schwarzenbergů, podobný zvyk mají třeba i Habsburkové.

První den vystavení rakve s urnou Karla Schwarzenberga (6. prosince 2023)

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Michal Kamenik
8. 12. 2023 • 19:24

... přesně tak...

laskava
7. 12. 2023 • 11:22

A výzvou, aby lidi přispěli na Ukrajinu ještě naposled škodil.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.