Vdova po architektovi Bočanovi zuří: Přes to nejede vlak! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Vdova po otci Bočanové zuří: Přes to nejede vlak!

Daniela Bočanová
Daniela Bočanová (Foto pro Aha! – D. Bočanová, Archiweb, Henning Larsen)

Velká sláva může skončit velkým průšvihem. Projektu Šťastného Hlaváku hrozí, že skončí u soudu. Pergola za dvě miliardy korun vadí majitelům práv na podobu původní stavby.

Hlavním architektem stávající podoby haly byl Jan Bočan (†73). S tím, že by manželovo dílo skončilo v suti, se nechce smířit výtvarnice Daniela Bočanová. „Držím po něm autorská práva a přes ty vlaky nejedou ani na hlavním nádraží,“ řekla Aha!.

Projekt dánských architektů studia Henning Larsen, který by uboural velkou část haly a nad prostor zvedl gigantickou dřevěnou pergolu, je podle ní paskvil. „Je to nesmysl, který se hodí někam do subtropů. Celé to jde proti smyslu brutalistní architektury,“ dodala. Bránit realizaci projektu je připravena spolu s dalšími nositeli autorských práv. Těch smýšlejících podobně je prý většina. „Nesedí do Prahy. Je to jen dřevěný deštník mamutích rozměrů,“ dal jí za pravdu poslední žijící architekt odbavovací haly Zdeněk Rothbauer (82).

Je to památka?

Projekt provází spory o památkovou ochranu nové odbavovací haly (1973 až 1979). Správa železnic, která soutěž vypsala, tvrdí, že k zápisu došlo nečekaně a až do 30. listopadu 2023 nebyla evidovaná v památkovém katalogu Národního památkového ústavu. Ministerstvo kultury ale v létě uvedlo, že hala byla památkou vždy, neboť je součástí historické Fantovy budovy.



Přečtěte si
AnetaJ
9. 12. 2023 • 10:14

Nejlepší řešení dánský projekt přestat protěžovat a realizovat český. Ten zvítězil i v anketě veřejnosti, myslím že v Blesku.

Celebrity-chachacha
8. 12. 2023 • 17:40

Snad tam ten dánskej humáč nepostaví!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.