Ochrnutý Strejček v léčebně: Pomohla speciální technika od filmařů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Ochrnutý Strejček v léčebně: Pomohla speciální technika od filmařů

Jitka Molavcová a Alfred Strejček
Jitka Molavcová a Alfred Strejček (P. Machan, M. Pátek, D. Kundrát, ČT)

Šest let bojuje Alfréd Strejček (82) s ochrnutím, které způsobil Guillain-Barrého syndrom. A teď ho režisér Ondřej Kepka (54) zapojil do nahrávání audioknihy Putování labyrintem světa. Fred v něm namluvil rovnou J. A. Komenského.

Nahrávání pochopitelně ztížila Strejčkova nemoc. „Museli jsme samozřejmě za ním do Prosečnice, kde o něj pečují. A protože se Fred nemůže vůbec polohovat, tedy ani se naklonit k mikrofonu, obstaral jsem speciální techniku užívanou pro film,“ prozradil Kepka. Neuměl si totiž bez Strejčka, kterého zná od útlého dětství, tuhle práci vůbec představit. Už na začátku 80. let spolu točili slovenské večerníčky, které ale snad televize nikdy nenasadila. Nakonec se ztratily neznámo kam.

Molavcová i přes riziko pomáhá:

Video se připravuje ...

Poslední týden

A byl to právě Ondřej Kepka, kdo fotil Alfréda Strejčka v roce 2017 jen několik dní před atakou nemoci. „Potřeboval fotky k rozhovoru i na titul časopisu. Běhali jsme po Malé Straně, byl naprosto v kondici! Týden nato bylo zle, už nedokázal vstát z postele,“ zavzpomínal režisér audioknihy Putování labyrintem světa. Ta vznikla ke 430. výročí narození slavného učitele národů. Děj se otáčí kolem cestovatele z jiné planety, který přiletěl prozkoumat náš svět a postupem času zjišťuje, že se od dob Komenského vlastně vůbec nezměnil.

Kouzlo lásky

Alfred poslal z léčebny zdravici, v níž zdůraznil důležitou Komenského myšlenku: „Vše na světě se dá napravit pouze jemným kouzlem lásky,“ vzkázal Strejček, který o kouzlu lásky ví hodně! Letos v červenci se totiž oženil se svou dlouholetou přítelkyní, zpěvačkou Jitkou Molavcovou (73).

Čím Strejček trpí

Guillain-Barrého syndrom je vzácné zánětlivé onemocnění, které postihuje nervovou soustavu, především periferní nervy vycházející z míchy.

Jitka Molavcová: Kvůli lásce se vzdala dětí

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Rony Stir
6. 12. 2023 • 20:34

Znam Jitus Molavcovou osobne
je to uzasny clovicek a obetavy

Eva Komárková
3. 12. 2023 • 14:17

Krásný hlas.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.