Tohle nikdo nečekal: Ze StarDance odešlo 25 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tohle nikdo nečekal: Ze StarDance odešlo 25 milionů!

StarDance
StarDance (Profimedia.cz)

Když se dozvěděl, kolik peněz pro vozíčkáře se po konečném sčítání vybralo, rozplakal se. Zdeněk Svěrák (87) nemohl uvěřit, že díky StarDance získá Centrum Paraple přes 25 milionů korun! Herec, scenárista a cimrmanolog zavzpomínal na strastiplnou cestu k prvnímu milionu.

Před sametovou revolucí to měli hendikepovaní lidé obzvlášť těžké, protože bezbariérový přístup skoro neexistoval a moc ohledu na ně tehdejší režim nebral. A když se Svěrák v devadesátkách rozhodl, že lidem s poškozením míchy pomůže, nebylo to tak, že by mu na konto hned lítaly miliony.

Sportovci ve StarDance o zvedačkách, kajaku i kníru: Finále by byla paráda!

Video se připravuje ...

Popelka v tělocvičně

„Uspořádali jsme Dobročinnou akademii v tělocvičně Sokola a já jsem oslovil řadu svých přátel, aby tam něco řekli, aby to bylo jako akademie ve škole. Takže tam byla bradla, na nich se cvičilo a my tam vybírali peníze,“ vylíčil prezident Centra Paraple s úsměvem na rtech.

„Libušce Šafránkové jsem řekl, zda by recitovala básničku. Josef Abrhám zase zahrál na piano a Šíp s Uhlířem vybírali do klobouku. Bylo to takhle skromný a vydělali jsme jeden milion,“ zavzpomínal na první večer. Začátkem roku 1994 pak oslovil veřejnost prostřednictvím ČT a požádal o podporu pro Centrum Paraple. Pořad se nakonec vysílal až v roce 2014, rok na to už byl jeden díl charitativní v rámci taneční show StarDance.

Zdeněk Svěrák v narozeninových 7 pádech Honzy Dědka: Všem Hujerům se omlouvám!

Video se připravuje ...

Hluboko do kapsy

Svěrák přiznal, že na začátku měl strach z toho, aby tanec s vozíčkáři vypadal pro diváky hezky a aby to přijali. Sám pak nemohl uvěřit, kolik se díky StarDance každoročně dalo vybrat peněz. Letos byl prý připravený dojmout se, jak málo se vybralo. „Na mou duši jsem počítal s tím, že tolik peněz se nevybere. Žijeme v době, kdy mají lidé opravdu hluboko do kapsy, i přesto nadále myslí na druhé a mají chuť pomáhat. To je úctyhodné. Byl bych nadšený z menšího výtěžku, ale více než dvacet milionů mě šokovalo,“ dodal Svěrák s tím, že ho to rozplakalo. Benefiční díl StarDance byl nejúspěšnější v historii a vybralo se 25 174 220 korun.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.