Objev Českého slavíka Elis Mraz: Bojuje s mutací! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Objev Českého slavíka Elis Mraz: Bojuje s mutací!

Zpěvačka Elis oznámila, že má díky genu BRCA 2 velmi vysoké riziko vzniku rakoviny.
Zpěvačka Elis oznámila, že má díky genu BRCA 2 velmi vysoké riziko vzniku rakoviny.  (Instagram)

Dohnala ji rodinná nemoc. Zpěvačka Eliška »Elis« Mrázová (29), Objev roku v anketě Český slavík 2014, bojuje se zákeřnou mutací BRCA2. „Dneska jsem měla svou první onkologickou návštěvu a pan onkolog mě nešetřil. U lidí s touto mutací to často není o tom jestli, ale kdy,“ prozradila zdrceně rodačka z Ostravy, která vystupuje pod jménem Elis Mraz.

„Měla jsem s kontrolou začít dřív. Člověk má stále pocit, že je nesmrtelný, a nebere to vážně. Jsem ráda, že kvůli mně už dál nebudete odkládat kontroly nebo že půjdete na testy,“ apeluje Eliška, aby lidé kontroly u praktického lékaře nezanedbávali. „Opravdu můžete umřít, když to podceníte. Umírají lidé i s časným nálezem a vezmou vám za pět let prsa a za patnáct let i vaječníky, protože je potřeba minimalizovat riziko,“ upřesnila ve svém příspěvku na sociální síti. „Kdyby nebylo rodinné anamnézy, sama bych o BRCA nevěděla,“ dodala zpěvačka o tomto dědičném onemocnění.

(2021) Zpěvačka Elis Mraz hubne: 20 kilo za půl roku! Co jí pomohlo?

Video se připravuje ...

BRCA (BReast CAncer)

Jde o tumor supresorové geny. V organismu se nacházejí ve dvou typech, BRCA1 a BRCA2. Produkty těchto genů se účastní kontroly buněčného cyklu a oprav poškozené DNA. Mutace zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění, zejména prsu a vaječníků.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.