Smrt textaře Eduarda Krečmara (†81): Detaily posledního rozloučení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Smrt textaře Eduarda Krečmara (†81): Detaily posledního rozloučení

Rodina zveřejnila parte Eduarda Krečmara
Rodina zveřejnila parte Eduarda Krečmara (archiv Blesku)

Po dlouhé těžké nemoci zemřel v neděli textař a libretista Eduard Krečmar (†81), autor řady hitů k písním Karla Gotta (†80), Petra Nováka (†51), Jitky Zelenkové (73) či Mikiho Volka (†53). Detaily o posledním rozloučení prozradilo parte.

Zpráva o textařově smrti přišla nečekaně, přímo na afterparty, která se konala po dvojkoncertu Václava Neckáře (80). A právě tam zastihl telefonát z nemocnice i Krečmarovu třetí manželku Ildiku. „Těžko tě ztrácím, hvězdičko blýskavá,“ píše na na záhlaví Krečmarova parte. Jde o část jeho textu písničky Hvězdičko blýskavá, který proslavil zpěvák Petr Novák a která rozhodně patří k jeho nezapomenutelným a dodnes oblíbeným hitům. Poslední rozloučení s textařem uskuteční 31. října od 11 hodin ve Farním sboru českobratrské církve evangelické v Korunní ulici na pražských Vinohradech. „Děkujeme všem, kdo s námi vzpomínkou uctí jeho památku,“ uvedla rodina.

Pohřeb Jiřího Frettiho Pfeifera (†74) ze souboru Divadla Bolka Polívky.

Video se připravuje ...

Autor mnoha hitů

Mezi Krečmarovy nejznámější texty dále patří Už nejsem volná pro Petru Janů (70), Až na vrcholky hor pro Věru Martinovou (63) nebo Boty proti lásce pro Yvonne Přenosilovou (†76). Napsal také texty písní k filmům – Bylo čtvrt a bude půl, Metráček, Tvář pod maskou, Údolí krásných žab či Zlatovláska. Je autorem českých textů k animovaným filmům Lví král, Pocahontas či Shrek.

Petr Janda na pohřbu Yvonne Přenosilové (†76): Pamatuji ji jako patnáctiletou holčičku!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.