Autor hitů Krečmar (†81): SMRT PO KONCERTU NECKÁŘE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Autor hitů Krečmar (†81): SMRT PO KONCERTU NECKÁŘE!

Eduard Krečmar
Eduard Krečmar (Blesk:David Kundrat/CZECH NEWS CENTER David Kundrát)

Jen co skončil velkolepý dvojkoncert k jeho 80. narozeninám a propukl mejdan, oslavenec Václav Neckář dostal ten nejhorší dárek v životě. Zprávu, že právě zemřel jeho kamarád a jeden z nejlepších českých textařů Eduard Krečmar (†81).

Zatímco zpěvák v Divadle Hybernia zvedal lidi ze židlí písněmi Mýdlový princ a Chci tě líbat, autor jejich textů pomalu vzdával v nemocnici boj se zrádným parkinsonem.

Jako opařená

„Po koncertě jsem stačila Vaškovi pogratulovat a zvonil mi telefon. Volala nemocnice, že manžel zemřel. Byla jsem jak opařená,“ svěřila deníku Aha! Textař podlehl v neděli Parkinsonově chorobě. s pláčem Krečmarova žena Ildika (52), která manžela na oslavě zastupovala. „Eda měl těžkého parkinsona, který strašně rychle postupoval,“ podotkla třesoucím se hlasem.

Koncert k 80. narozeninám: Neckář šokoval, v jaké je formě!

Video se připravuje ...

Zpráva se na mejdanu po druhém koncertě rychle šířila, až se dostala i k samotnému oslavenci. „Měl jsem ho tak rád... To byl opravdu strašný dárek k narozeninám. Kdybych měl potom zpívat, nevydám ze sebe ani hlásku,“ prohlásil Neckář, který měl kulatiny včera, ale oslavil je dvěma koncerty v neděli – odpoledním a večerním.

Psal i pro Gotta

Narozeninový mejdan se tak rázem proměnil v oslavu živého a mrtvého, takže se smálo i plakalo. Eduard Krečmar byl totiž opravdu velké eso české populární hudby. Stal se vůbec prvním textařem, který napsal v roce 1964 píseň pro Karla Gotta (†80), a sice Láskou se léčí. A jenom pro Slavíka napsal takové hity jako Být stále mlád, Jen se hádej, Beatles, Plnoletá nebo Nestarej se, kamaráde.

Marta Kubišová: Myslela jsem, že budu mít klidný důchod, ale...

Video se připravuje ...

Vzal si uklízečku

Naposledy byl Krečmar na veřejnosti spatřen v Lucerně na 70. narozeninách Petry Janů přesně před rokem. Už tehdy potřeboval chodítko či vozíček a bez o 29 let mladší manželky Ildiky se neobešel. „Tu nemít, tak nevím. Je to moje největší štěstí,” prohlašoval třikrát ženatý Krečmar. Ildika Viktorivna Berezina z Ukrajiny původně pracovala u Krečmarových jako uklízečka. Eda se ale zamiloval, rozvedl se i s druhou ženou a v roce 2011 si na Velký pátek vzal Ildiku za právoplatnou manželku na Staroměstské radnici, kde je oddával skladatel Zdeněk Barták (69).

10 JEHO NEJVĚTŠÍCH HITŮ:



Přečtěte si
ELLA Průšová
24. 10. 2023 • 18:21

Budu hnusná, vidět ty dvě zrůdičky zpívat, to každý neustojí!
Pane Krečmar, psal jste krásné písničky, dík!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.