Nejpopulárnější člen královské rodiny? Děsivé odhalení bere dech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nejpopulárnější člen královské rodiny? Děsivé odhalení bere dech

Bernhard s manželkou královnou Juliánou.
Bernhard s manželkou královnou Juliánou. (Foto Profimedia.cz, královský archiv)

Historici mají jasno, stranická knížka je pravá. „Přísahám s rukou na Bibli: Nikdy jsem nebyl nacista,“ dušoval se princ Bernhard v roce 2004. Jenže reálie hovoří trošku jinak...

Manžel nizozemské královny Juliány se po útěku do Británie v roce 1940 stal aktivním členem protinacistického odboje. Po skončení války byl navíc vyznamenán za svou hrdinskou činnost v Britském královském letectvu RAF. Původem německý šlechtic ale neměl tak úplně čisté svědomí. Mezi lety 1933 a 1936 byl totiž dobrovolným členem Hitlerovy partaje NSDAP a stranický průkaz u sebe držel až do své smrti! A zkoumání historiků nyní potvrdilo její pravost. Současný nizozemský panovník král Vilém Alexandr (56) se k minulosti svého dědečka postavil čelem.

„Jsem přesvědčený, že musíme čelit své vlastní historii, a to včetně těch ošklivých částí. Nezávislé bádání je opravdu zásadní,“ promluvil k národu. Případem se zabýval novinář Jan Tromp (74), který věřil, že se královnin choť udržoval většinu svého života v sebeklamu. „Princ už neměl na výběr, musel za každou cenu popírat, že byl nějakou dobu na straně nepřátel. Na straně, která zničila jeho zemi a posílala lidi do koncentráků,“ uzavírá Tromp. Bernhard zemřel ve věku 93 let jako jeden z nejpopulárnějších členů nizozemské královské rodiny.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.