Dnes uplyne rok od odchodu Alžběty II. (†96): Tak Britové ztratili královnu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dnes uplyne rok od odchodu Alžběty II. (†96): Tak Britové ztratili královnu

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II. (Foto Profimedia.cz, Reuters, Piers Morgan, East India Company)

Je tomu přesně rok, co svět opustila britská královna Alžběta II. (†96). Zemřela v klidu duše 8. září 2022 ve svém skotském sídle Balmoral. Byla to rána pro Brity a šok pro celý svět. Jak to tehdy celé bylo?

Alžběta II. vládla Spojenému království přes 70 let a do úctyhodného věku zůstávala čiperná, bystrá a aktivní. Přesto jí postupně docházely síly a když v dubnu 2021 ovdověla a postupně ztratila pár nejbližších přítelkyň, dopustila se prý v červenci 2022 mezi svými důvěrníky prohlášení: „Všichni moji přátelé odcházejí... Nemohu se dočkat, až půjdu za nimi.“ O smrti manžela znatelně chřadla, přesto nikdo nečekal, že by mohla zavřít oči tak brzo. Vždyť ještě v úterý

6. září v Balmoralu jmenovala Liz Trussovou (tehdy 47) novou šéfkou kabinetu a celkově 15. premiérem své panovnické éry, která se táhla od Churchilla přes Thatcherovou po Borise Johnsona, jenž právě v Balmoralu předával Trussové »štafetu«. Ještě pak dávala recepci, na níž se jí ale neudělalo dobře a dál už to šlo vše ráz naráz. Zde je sled událostí z osudného čtvrtka 8. září 2022 (v českém času).

Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás tento rok opustil?

Video se připravuje ...

8:00: Nejstarší syn a nástupník Charles zrušil svůj program a s manželkou letěl helikoptérou do Skotska.

14:30: Palác vydal nezvyklé prohlášení, že si lékaři dělají o královnu velké starosti, protože se její stav zhoršil, avšak zůstává stabilizovaný.

16:00: Mezi novináři zavládly skutečné obavy, když se ukázalo, že na Balmoral chvatně ze všech koutů kráovství směřují její další děti a vnukové. Na BBC dokonce problikla předčasná zpráva o královnině smrti.

16:10: Alžběta II. vydechla naposledy. U jejího lůžka stojí princ Charles, Camilla a korunní princezna Anna, která se později svěřila: „Měla jsem to štěstí, že jsem mohla sdílet posledních 24 hodin života své nejdražší matky.“ Spouští se operace »Londýnský most«, o smrti panovnice se ze všeho nejdřív dozvídají vládní špičky. V úmrtním listu královny později uvedl jako příčinu smrti pouze »stáří«, byť kolují informace o zhoubné nemoci kostní dřeně.

17:30: Premiérka Trussová chvatně na »na koleni« chystá projev k národu o úmrtí královny.

18:06: Do Balmoralu přijíždí range roverem zbytek královské rodiny. Chybí princ Harry, který letí z Londýna. Na obrazovkách se začínají objevovat moderátoři převlečení do černých obleků a černých kravat.

19:30: Moderátor BBC Huw Edwards informuje celý svět o smrti nejstarší a nejdéle vládnoucí panovnice v britské historii. Británie se ponořuje do celonárodního smutku.

19:31: Letadlo prince Harryho dosedá ve Skotsku, už ví, že je pozdě. S milovanou babičkou se rozloučit nestihne.

19:07: „Všichni jsme zdrceni zprávou, kterou jsme se právě dozvěděli z Balmoralu. Smrt Jejího Veličenstva královny je obrovským šokem pro celý národ i svět. Královna Alžběta II. byla skálou, na níž byla vybudována moderní Británie,“ sdělila smutnou zprávu premiérka Trussová.

19:52: Harry přijíždí do Balmoralu. „Doufám, že je tam nahoře šťastná s dědečkem,“ jen zašeptá smutně, při pohledu na královnu. Okamžikem Ažbětiny smrti se panovníkem stal Charles, jehož hned v sobotu prohlásili hodnostáři Nástupnické rady prohlásili králem, jenž povládne jako Karel III. Jedenáctého dne od smrti měla Alžběta v Londýně velkolepý pohřeb, po němž spočinula vedle Philipa v rodinné hrobce ve Windsoru.

Lidé sledují přenos pohřbu královny.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Milla
13. 1. 2024 • 13:01

Zmačkat,zahodit.Aha kecá jako vždy.Charles ve Skotsku s Camillou už dávno byl,stejně jako Anna královna .V osm ráno se nedělo nic a Charles s Camillou letěli na akce do Dumfries House kde měli program.Camilla mimochodem měla dělat rozhovor s Jennou Bush,dcerou bývalého amerického prezi­denta­.Infor­mova­li je kolem 12,35 a už ve 12,41 seděli ve vrtulníku a letěli na Balmoral.Proč kecáte?Vyrobíte článek jak to bylo a pak tam cpete jak to vůbec nebylo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.