Z toho jde strach! Prokleté dědictví Kopeckého (†73) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Z toho jde strach! Prokleté dědictví Kopeckého (†73)

Miloš Kopecký
Miloš Kopecký (ČT, ara )

Svými hereckými počiny dělal radost většině televizních diváků. V hloubi duše však herec Miloš Kopecký (†73) trpěl. Mohly za to bolestivé šrámy z minulosti.

Kdo by neznal Hoga Foga, doktora Štrosmajera či svérázného feldkuráta Katze z Dobrého vojáka Švejka? Tyto a stovky dalších rolí bravurně ztvárnil legendární herec Miloš Kopecký, jenž by letos v srpnu oslavil 101. narozeniny. Před kamerou ze sebe vydával maximum, mimo filmová plátna ale strádal, a to především po psychické stránce.

Vy krávo nebeská! V seriálu Nemocnice na kraji města.

Video se připravuje ...

Jak napsal deník Blesk, s vnitřními démony bojoval herec kvůli tragické ztrátě maminky, jež jako židovka a rozvedená žena zahynula v Osvětimi. I herec bohužel poznal dozvuky války v nacistickém pracovním táboře. Takové otřesné zážitky se na člověku podepíšou, a ať už se je ze sebe snaží setřást sebevíc, umí na sebe postupem času opět upozornit. To byl ostatně i případ Miloše Kopeckého, jehož strádání vyústilo v maniodepresivní psychózu.

S psychickými potížemi docházel i na terapie do bohnické léčebny. Ne vždy ale s bolestí na duši uměl pracovat. Bývaly i dny, kdy ani nemohl vstát z postele. Jindy zase fungoval lépe, avšak i tehdy čelil častým výkyvům nálad. I proto pro něj nebylo jednoduché tvořit a dlouhodobě uchovávat pevné vztahy s lidmi. Ženatý byl celkem čtyřikrát. Z prvního manželství s herečkou Stellou Zázvorkovou (†83)vzešla dcera Jana (†18).

Projev Miloše Kopeckého na IV. sjezdu Svazu československých dramatických umělců

Video se připravuje ...

Ta s Kopeckým sice nevyrůstala, podědila po něm však úzkostlivé stavy, které v kombinaci s neochotou přijmout fakt, že má sice slavné, ale také velmi zaneprázdněné rodiče, vyústily v sebevraždu. Sklony k negativním myšlenkám předal herec i druhé dceři Barboře (55), jež počal s tanečnicí Křečkovou. „Jsem jiná než jiní lidé, nemám si s nimi co říct. S věkem se to horšilo. V životě přišly navíc problémy a situace, kdy se to nakumulovalo. Největší deprese jsem měla tak před třinácti lety. To jsem vyhledala pomoc a skončila v psychiatrické léčebně,“ přiznala v roce 2010.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.