Smrt herečky Jany Šulcové (†76): Osudové ženy jejího života! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Smrt herečky Jany Šulcové (†76): Osudové ženy jejího života!

Jana Šulcová
Jana Šulcová (archiv)

Není běžné, aby se herečky blízce přátelily. Ale zesnulá Jana Šulcová (†76), která sice neměla zrovna štěstí na chlapy, byla výjimka. S kámoškami jí to vyšlo. Víme, na koho se mohla vždycky spolehnout.

I když přišla do pražského Veleslavína o víc než deset let později, rychle se spřátelily. Herečka, spisovatelka a výtvarnice Iva Hüttnerová (74) a Jana Šulcová se poznaly už na studiích herectví na divadelní fakultě. „Pamatuji si, že byla neuvěřitelně krásná. V té době na fakultě nebyla hezčí holka,“ řekla Iva.

Jadrné životní krédo

Život to zařídil, že se z nich staly sousedky. Jejich děti se kamarádily a hrály si spolu. A Jana s Ivou souzněly i jako milovnice zvířat. „Jana byla neuvěřitelně vtipná holka. Skutečně s ní byla hrozná legrace. Měla takový chlapský humor,“ zavzpomínala Hüttnerová. „Když jsem se šla v pátek večer projít se psem, čerstvě poté, co odešla, tak jsem na ni a její bonmoty myslela. Většina z nich je těžko publikovatelná, ale jeden z nich je zásadní, životní, kterého se držela: Když nejde o život, jde o ho*no,“ sdělila jadrně redakci Showtime. Také ocenila, že Jana, ač byla výjimečný zjev a navíc ji kamera milovala, z toho nikdy „nezblbla“.

Bleskové zprávy: Usmíření zesnulé Šulcové s Víznerem a svatební cesta Molavcové

Video se připravuje ...

Revolucionářky

Veronika Žilková (60) Janu poznala zase z jiné stránky v roce 1989. Zažila s ní poprvé v životě drsné revoluční chvíle. „Během dramatických večerů vznikl v divadle ABC stávkový výbor. Pamatuji si, že tam byli Vašek Vydra, Jana Šulcová, Gustav Bubník a já, další si nevybavuji. Začaly se organizovat výjezdy známých herců, aby v továrnách přesvědčovali dělníky, ať jdou do generální stávky, která měla zásadně vystrašit Milouše Jakeše – generálního tajemníka ÚV KSČ. Jednou jsme se Šulcovou zazvonily v nějaké továrně v Mladé Boleslavi a řekly vrátnému: Tady jsou dvě herečky z Prahy a chceme mluvit s dělníky. Nechápu, jak se nám podařilo dostat tisíc dělníků do haly. Asi doufali, že dvě bloncky budou tančit a zpívat. A my jim roztřeseným hlasem řekly: Ať jdou komunisti do háje! Musíte se přidat k celorepublikové stávce! Vyšlo to, přidali se,“ líčí Veronika.

Vrba na drátě

Jednu dobu byla pro Janu životně důležitou vrbou. Nad vodou ji držely doslova maratonské telefonáty. Trvaly třeba i deset hodin a mobily ještě nebyly. „Pořídila jsem si kvůli ní dlouhou šňůru, abych během hovoru mohla pobíhat po bytě, psát s dětmi úkoly nebo je koupat,“ prozradila Veronika ve 13. komnatě.

Vlastimil Harapes na pohřbu Marie Poledňákové: Naposledy už skoro nemluvila

Video se připravuje ...

Dojemný vzkaz

Ve Veleslavíně vzniklo u vily, kde se točila komedie S tebou mě baví svět, dojemné pietní místo. Vděční diváci i sousedé z Prahy 6 sem nosí květiny a zapalují svíčky. Nechybí ani dojemný vzkaz: S vámi nás bavil svět.

Exmanželky a přítelkyně

S hereckou kolegyní a třetí manželkou Oldřicha Víznera (76) Vendulou Křížovou (51) měla Jana Šulcová krásný vztah. Stýkaly se pravidelně a také spolu hrály v rodinném divadle. Vídaly se i jejich děti. „V názoru na Oldu jsme se dost shodly,“ prozradila před pár lety s úsměvem Jana. Vendula se jí vždy snažila být oporou. Navíc i ona se s Oldou po dvaceti letech rozešla, když si našel mladou přítelkyni. Vízner se asi nikdy nezmění.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.