Livia Klausová bez manžela! Utajená tragédie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Livia Klausová bez manžela! Utajená tragédie

2015: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.
2015: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. (profimedia.cz)

Zatímco bývalá první dáma Livia Klausová (79) zavítala na festival v Karlových Varech, kde si vychutnávala filmovou atmosféru, exprezident Václav Klaus každoroční slávu lázeňského města vynechal. Za jeho absencí stojí úmrtí v rodině.

Léto nezačalo pro rodinu Václava Klause (82) nejšťastněji. Manželka spolu s vnukem druhého českého prezidenta potvrdili v rozhovoru pro Blesk úmrtí Klausova švagra Jaroslava Jarocha (†88). Pohřeb se konal v pátek ve Švýcarsku, kde Klaus nesměl chybět jako opora své ovdovělé sestře Aleně (80). „Byl úspěšným zubním lékařem a letos by mu bylo 89 let,“ sdělila někdejší hlava státu zmíněnému deníku.

Livia Klausová přiznala: Smutná událost v rodině!

Video se připravuje ...

Sestru Alenu a jejího manžela donutily okolnosti spojené s příchodem vojsk Varšavské smlouvy opustit tehdejší Československo. „Po srpnové okupaci obdržel manžel výhrůžné avízo. Pobyt v Československu začal pro něho být nebezpečný a během několika hodin jsme proto opustili republiku,“ zavzpomínala Jarochová před lety v rozhovoru pro MF Dnes. Právě proto, že měla Klausova sestra zkušenosti s emigrací, jež pro ni nebyla jednoduchým krokem, se před deseti lety neshodla se svým bratrem v období první přímé prezidentské volby.

Tehdy bratr a zároveň končící prezident podpořil svého nástupce Miloše Zemana (78). Jedním z mnoha důvodů byl i fakt, že na rozdíl od druhého kandidáta Karla Schwarzenberga (85) v Česku dlouho žil. Rodina knížete v roce 1948 utekla do Švýcarska a Rakouska kvůli komunistickému puči. Tímto argumentem se pak během voleb mnozí oháněli.

Václav Klaus na pohřbu Jakubiska: První smuteční proslov v katedrále od smrti Havla!

Video se připravuje ...

A právě Klausova sestra Alena jakožto žena donucena okolnostmi k emigraci vystoupila proti těmto argumentům. „Jak dalece se i přes emigraci cítím být Češkou, tak se ale vyjádřit musím. Stejně jako není Pražák jako Pražák, není také emigrant jako emigrant. Důležitý je také důvod, proč osoba odešla,“ postavila se svým názorem bratrovi. I přes mnohdy rozdílné názory spolu sourozenci dodnes vychází.  



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.