Zemřel Havlův samuraj František Kollman (†76) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zemřel Havlův samuraj František Kollman (†76)

Zemřel malíř a první bodyguard Václava Havla František Kollman. Bylo tu 76 let.
Zemřel malíř a první bodyguard Václava Havla František Kollman. Bylo tu 76 let. (Archiv Blesku)

Šéf ochranky Václava Havla (†75) ještě předtím, než se Havel stal prezidentem, velmistr bojových umění, ale i uznávaný malíř nebo rytec skla. Tím vším byl František Kollman (†76), známý jako Český samuraj.

Dlouhodobě se potýkal s problémy s plícemi. „Je to asi půl roku, co Franta ležel s plícemi ve vojenské nemocnici, potom ve vinohradské nemocnici a odtamtud ho převeleli do sanatoria Na Pleši. Tam se mu ale nelíbilo a před dvěma týdny se nechal převézt domů,“ řekl Aha! jeho kamarád Josef Kočovský. V přelomových listopadových dnech roku 1989 byl Kollman jedním z několika mužů, kteří se starali o Havlovu bezpečnost. A byl pro něj ochoten i položit život, jak vzpomínal v rozhovorech.

Milan Drobný na pohřbu Vašo Patejdla: Co si naposledy řekli?

Video se připravuje ...

„Šlo o čest. O smysl života. Já jsem jako samuraj rozhodl, že tohle je ten pán, který se musí stát prezidentem. Tak jsem byl pro něj ochoten zemřít,“ uvedl v jednom z nich. Kollman byl totiž v Japonsku pasován na samuraje, což vyžaduje dodržování zásad slušnosti, rovnosti a solidárnosti.

Byl jsem magor

Věnoval se také bojovým uměním a byl nositelem 10. danu v jiu-jitsu a 6. danu v judu. „V jiu-jitsu mám vyšší dan než Chuck Norris (83). Ale má ode mě nějaké obrazy a vybroušenou vázu,“ nechal se slyšet. Jako Havlův bodyguard pak u sebe nikdy nenosil bouchačku. Beze zbraní ale úplně nebyl. „Měl jsem vrhačky, nože. A takovou speciální měděnou trubičku a v ní jehly. To se zapíchne do krku,“ řekl v roce 2009 v rozhovoru pro časopis Týden. Navíc měl doma i katanu, druh japonského meče se zakřivenou čepelí. „Katanu jsem měl ve Špálově galerii, občas jsem vyšel na ulici a máchal s ní. Byl jsem trochu magor,“ líčil v minulosti.

VÁCLAV HAVEL (* 5. října 1936, † 18. prosince 2011)

Video se připravuje ...

Legenda umění

Povolání ochránce ale Kollman brzy pověsil na hřebík. Zjistil totiž, že by neměl čas na malování, kterému se také věnoval. Své práce vystavoval i v Galerii Zelený dům a patřil mezi legendy v oblasti výtvarného umění. „Během covidu měl u nás František velkou výstavu. Byl hrozně hodný, každému by se rozdal. Vždy měl co povídat. Vždy se chtěl zapojovat do veřejného života a byla s ním legrace,“ řekla Aha! šéfka galerie Martina Machalíčková. Mezi jeho nejoblíbenější umělecké náměty patřily výjevy bitev, většinou z období třicetileté války. Svá díla vystavoval v Česku, Francii, Německu, Španělsku či Japonsku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.