Smrt spisovatele Petra Hory Hořejše (†84): To on dopsal Gottovy paměti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Smrt spisovatele Petra Hory Hořejše (†84): To on dopsal Gottovy paměti!

Karel Gott krátce před smrtí, když viděl návrh titulní strany knihy Má cesta za štěstím.
Karel Gott krátce před smrtí, když viděl návrh titulní strany knihy Má cesta za štěstím.  (Foto ČT, ara, archiv K. Gotta)

Bránil se, ale nakonec Karlu Gottovi (†80) kývnul! Až po čtvrteční smrti známého historika Petra Hory Hořejše (†84) vyšlo najevo, že se mu nechtělo do dopsání pamětí slavného zpěváka. Nakonec ale přece jen knihu Má cesta za štěstím na jeho přání dokončil. Bylo to jeho poslední velké dílo.

Karel Gott začal psát své meomoáry v době, kdy se před Vánocemi roku 2018 dozvěděl, že mu zbývají poslední měsíce života. Když se jeho stav v létě 2019 začal pod tíhou akutní leukemie zhoršovat, musel s manželkou vyřešit, kdo knihu dokončí, pokud dojde na nejhorší. Ve hře bylo několik jmen, nakonec padla volba na Petra Horu Hořejše. Gottovým ho doporučili lidé z Českého rozhlasu.

Cukal se

„Petr Hořejš se na dokončení pamětí Karla Gotta nejprve necítil! Myslel si, že není tím správným člověkem, protože nebyl zrovna velkým znalcem české pop music,“ prozradil zdroj ze zpěvákova okolí. „Karel na něj tlačil s tím, že není nikdo lepší, kdo by to mohl udělat,“ podotkl. K dohodě mezi oběma pány došlo v polovině září 2019, dva týdny před zpěvákovým skonem. „Pan Hořejš pracoval při dokončování knihy s nahrávkami Karlových vzpomínek, které v rámci práce na knize pořídila jeho žena,“ uzavřel zdroj.

Monika Absolonová: Umělý hlas Gotta? Trochu šílený!

Video se připravuje ...

Rychlá práce

Ivana Gottová (47) chtěla, aby paměti jejího muže vyšly co nejdříve po jeho smrti. Petr Hořejš pracoval rychle a pod tlakem. Knihu měl dokončenou na startu roku 2020. Jenže pak přišla covidová pandemie a vydání díla nakonec vdova po zpěvákovi odložila až na červenec roku 2021.

Pomáhal Krůta

S dokončením knihy pomáhal Petru Hořejšovi ještě textař Jan Krůta (77). Ten dokončoval několik hudebních kapitol.

Pseudonym Hora

Hořejš se narodil v roce 1938 v Bratislavě, vystudoval Filozofickou fakultu UK a po krátkém působení v Československém rozhlase pracoval asi deset let jako nakladatelský redaktor v Albatrosu. V roce 1972 dostal z nakladatelství výpověď pro neschvalování okupace ze srpna 1968. Pod pseudonymem Hora psal například sloupky Péťa Vařič či Péťa Rodič pro časopis Mladý svět. V 80. letech pracoval jako čerpač ve Vodních zdrojích. Po roce 1989 se Hořejš krátce vrátil do Albatrosu jako ředitel, ale později už se věnoval pouze práci novináře a spisovatele. Podílel se také na zrodu, koncepci a scénářích soutěžního seriálu České televize O poklad Anežky České a v roce 1991 se stal spoluzakladatelem Nadace Pangea.

Sidovský a Absolonová vzpomínali na Gotta! Karel Ivanu podváděl!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.