Dokument o Šafránkové (†68): Osud a život legendy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dokument o Šafránkové (†68): Osud a život legendy

Libuše Šafránková
Libuše Šafránková (archiv Blesku)

Legendární herečka, která by včera oslavila sedmdesáté narozeniny, měla na svém kontě řadu úspěšných rolí, díky nimž se pro mnohé stala nesmrtelnou. Své role si vždy pečlivě vybírala. Jaké nabídky smetla ze stolu?

Než se začala potýkat se zákeřnou rakovinou plic, točila filmy, jež dnes patří mezi kinematografické skvosty. Od Babičky až přes Báječná léta pod psa – herečka excelovala v tom nejlepším, co bylo u nás kdy natočeno.

Blesk Podcast: Hovínko a větry v norské Popelce. V čem je nová a jiná?

Video se připravuje ...

Po přelomu tisíciletí ale Šafránkové postupně hraní omezila a bylo čím dál těžší ji obsadit. Jejím úplně posledním filmem bylo drama z roku 2014 Jak jsme hráli čáru. Nepochodili u ní ani dokumentární tvůrci, jenž chtěli dílo a život Libušky Šafránkové zmapovat.

Nepodařilo se to ani režisérovi Ferovi Feničovi (72), který herečku přemlouval k spolupráci na jednom díle dokumentárního cyklu GEN – Galerie elity národa. „Snažil jsem se, ale měla v té době zdravotní potíže. A také říkala, že by chtěla natočit něco v souvislosti s tím, že bude v něčem hrát. Tehdy pro ni žádná role nebyla,“ cituje režiséra deník Blesk.

Kulový Blesk: Libuška(†68) byla tvrdá jako meč, vzpomínal režisér Báječných let

Video se připravuje ...

V jednom dokumentu se herečka nakonec přeci jen objevila. V roce 2013 ho natočil syn Josef Abrhám ml. a v den hereččina úmrtí ČT dokument Neobyčejné životy zařadila do svého vysílání.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.