Strojvůdce hrdina: Zabránil střetu s kamionem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Strojvůdce hrdina: Zabránil střetu s kamionem

Rostislav Kučera v kritické situaci zachoval klidnou hlavu.
Rostislav Kučera v kritické situaci zachoval klidnou hlavu. (Foto pro Aha! – Josef Horáček)

Zatáhl za rychlobrzdu, lokomotivou to cuklo, ozval se ohlušující skřípot a strojvůdci Rostislavu Kučerovi (51) běželo hlavou: Ubrzdím to? Doslova o vlásek zabránil v pátek tragédii. Lokomotivu od kolosu na přejezdu dělilo po zastavení 15 metrů!

Kamion plně naložený dřevěnými deskami, »rozcapený« přes železniční přejezd v Horkách u Čáslavi, zkřížil cestu expresu směřujícímu z Budapešti do Prahy. V sedmi vagonech cestovaly stovky lidí! Křížení trati a silnice tam je prý kvůli ostrému sklonu postrachem řidičů autobusů a velkých náklaďáků. Varovná cedule tam ale chybí! V pátek odpoledne na něj nečekaná objížďka zavedla i zkušeného řidiče společnosti JAPO transport.

Pokusil se jej překonat s 24,5 tuny vážícím nákladem. Neúspěšně! Zasekl se, když o převis mezi silnicí a tratí zavadil rezervou. Kamion se nemohl hnout dopředu ani dozadu. „Řidič okamžitě informoval policistku, která na místě řídila dopravu. Oblékli si reflexní vesty a rozběhli se vstříc vlaku. Signalizovali, aby zastavil,“ sdělil ředitel spediční firmy Igor Janulík.

To už ale Kučera brzdil, zbystřil, když viděl kolonu kamionů a policisty na místě. „Rosťa je jeden z těch strojvůdců, kteří za žádných okolností nespouští oči z dráhy. Jen díky tomu stihl včas zareagovat,“ myslí si fírův kamarád a bývalý strojvůdce Josef Horáček, který na jeho hrdinský čin upozornil.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.