Tragická srážka vlaků na Karlovarsku: Strojvůdce nepočkal na protijedoucí vlak | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tragická srážka vlaků na Karlovarsku: Strojvůdce nepočkal na protijedoucí vlak

V těchto troskách byl uvězněn strojvedoucí žlutého vlaku. Vyprostili ho až hasiči.
V těchto troskách byl uvězněn strojvedoucí žlutého vlaku. Vyprostili ho až hasiči. (Hasičský záchranný sbor Správa železnic, státní organizace JPO Cheb)

Zmeť plechů, krev, nářek zraněných a pláč dětí. Tak to vypadalo na místě srážky vlaků u Perninku v Krušných horách, kde zemřeli dva lidé. Tyto hrůzy popsal Aha! svědek, který hasičům a záchranářům pomáhal se zraněnými cestujícími.

Při tragické nehodě dva lidé zemřeli, 24 se zranilo. Přitom na regionální trati se vlaky, kterými jelo celkem 33 lidí, měly minout ve stanici Pernink. „Z nahrávek mezi strojvedoucími a dirigujícím dispečerem jednoznačně vyplývá, že se mu tam měli oba nahlásit, a on by je pak pustil dál,“ řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

V Perninku nepočkal
Jenže strojvedoucí RegioSharku, jedoucího směrem na Karlovy Vary, nepočkal a jel dál. Spekuluje se o tom, že se mohl splést a myslet si, že je svátek. A to by RegioNovu, která jezdí v pracovní dny, nepotkal. Takhle přišla zdrcující srážka. „RegioNova se posunula dozadu o 12 metrů. Rychloměr se u ní zasekl na 47 km/h. U RegioSharku předpokládáme, že se rychlost blížila k 50 km/h,“ uvedl Kučera. Střet tak odpovídal nárazu ve stokilometrové rychlosti. Strojvedoucího RegioSharku policisté vyslechli a propustili, obvinění zatím nepadlo.

První na místě neštěstí
Rudolf Holý (72) dorazil k tragédii ještě před hasiči a záchranáři. Ze zničených vlaků dostával ven zraněné cestující. Vyvedl průvodčí, zkrvaveného cyklistu a snažil se vyprostit i mašinfíru. To se ale povedlo až hasičům. Se čtyřkolkou pak zraněné převážel na nádraží k sanitkám a vrtulníkům. „Vezl jsem třeba mámu s dítětem, zraněnou hlavu. Nic takového bych už zažít nechtěl,“ řekl Holý. Venku u vlaku i uvnitř zničených vozů se potáceli zkrvavení lidé, někteří byli v šoku. „Ti křičeli. Ostatní byli spíše potichu, až mě to překvapilo. Do toho brečely děti a řval mašinfíra, který ležel zkroucený a uvězněný v troskách kabiny v přední vlaku,“ svěřil se Aha!.

Fatální srážka vlaků u Perninku: Na místě jsou mrtví

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.