Herec a komik Lubomír Lipský (†92): Oslavil by stovku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Herec a komik Lubomír Lipský (†92): Oslavil by stovku!

Život Lubomíra Lipského byl poznamenaný tragédiemi
Život Lubomíra Lipského byl poznamenaný tragédiemi (Archiv)

Oslavil by stovku a všichni z rodiny i kolegové se na slavnostním večeru v Betlémské kapli shodli, že tady je s námi ve svých rolích pořád. Lubomír Lipský (†92) by koukal, jak na něj dodnes vzpomínají.

Došlo i na jeho legendární vystoupení z roku 2006, kdy přebíral Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. „Dříve se děkovalo straně a vládě, dnes se děkuje sponzorům. A protože sponzora nemám, musím poděkovat sám sobě. I za to, že jsem se poměrně v útlém věku dožil tak vysokého stáří,“ rozesmál Mirek, jak se mu říkalo, nejen tehdy celé Národní divadlo, ale i dnes prostřednictvím obrazovek. Stejně jako v komediích, kterých natočil několik desítek – od pamětnického seriálu Tři chlapi v chalupě přes Čtyři vraždy stačí, drahoušku či Šest medvědů s Cibulkou až po dědečka z filmových Bobulí.

Sběratel autogramů

Lubomír celý život sbíral podpisy, zpočátku s o rok mladším bratrem Oldřichem Lipským (†62), později slavným režisérem. Měli ve sbírce signatury od Charlieho Chaplina (†88) i Alberta Einsteina (†76), kterým napsali. Za Laurencem Olivierem (†82) se vypravil osobně do Londýna do divadla. Herci, který získal díky svému mistrovství titul sir, se pochlubil, že je také herec. Britská hvězda se ptala, co hraje. Když mu řekl, že například Charleyova teta měla přes 500 repríz, velmi mu gratuloval. A pak ho požádal také o podpis!

Petr Kostka a Carmen Mayerová oslavili zlatou svatbu (50 let) nejen tancem na Sinatrův hit v podání Vojty Lažanského a Petry Kohoutové.

Video se připravuje ...

Zmeškal představení

Lubomír hrál v Městských divadlech pražských 60 let. „Chodil na Charleyho tetu pravidelně pět minut před začátem, inspicient ho vždy kontroloval. Jednou ale do šatny nezašel,“ zavzpomínal Otakar Brousek ml. (65). Nastal velký poplach, herec nebyl v divadle. Volali mu domů a on přiznal, že zapomněl a že kouká na fotbal. „Než ho přivezl taxík, měli jsme hru natahovat. Bylo to hrozné, musíte se pořád ptát, co jste říkal a jak jste to myslel. Pak Mirek konečně dorazil, vběhl na scénu a zeptal se nevinně – proč jste mě nechali tak dlouho čekat?“

Rozdával radost

Petr Kostka (84) znal Lubomíra od roku 1962. „Když jsem z Městských divadel pražských po asi čtrnácti letech odcházel do Národního divadla, řekl mi – ne, abys tam zpychnul, podívej se na mě, já bych to v Pelhřimově u ochotníků nehrál jinak než tady!“ Kostka Lipskému říkal Škudibík. To je označení skřítka naschválníčka. Občas totiž kolegu při natáčení nebo na jevišti vyvedl z míry nějakou legráckou. „Měl z hraní radost a přenášel ji i na nás,“ dodal Kostka.

Místo kaskadéra

Na komedie byl mistr, ale režisér Hynek Bočan (84) je pyšný na to, že dal Lipanovi, jak se Lipskému také přezdívalo, vážnou roli. „Hrál ve filmu Čest a sláva katolického kněze, kterého zavraždí. Mám zkušenost, že dobrý komediální herec zvládne výborně i vážné postavy,“ řekl Bočan. Pak prozradil, že herec, ač na to možná nevypadal, nepotřeboval kaskadéra. Ve filmu Muž z Londýna (1974) byl dubl připravený, ale Lipský si auto po kapotě přešel pěkně sám.

Brousek na pohřbu Lipského (+92): Byl pro každou špatnost!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.