6 let po smrti Lubomíra Lipského: Naposledy promlouvá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

6 let po smrti Lubomíra Lipského: Naposledy promlouvá!

Zesnulý herec Lubomír Lipský.
Zesnulý herec Lubomír Lipský. (M. Přibyl, P. Machan, D. Kundrát)

Poslední umělecký počin herce Lubomíra Lipského (†92) je na světě. Slavný cirkusový klaun z komedie 6 medvědů s Cibulkou už není mezi námi, ale před šesti lety s vnukem Matějem Lipským (45) připravoval knížku pohádek, jejíž součástí je i CD s písničkami. „Dědeček byl úžasný muzikant,“ připomíná Matěj.

Právě děda si kdysi všiml, že jeho vnukové tíhnout k muzice, a koupil jim první kytary. Měl pro ně vždy velké porozumění. „Původně jsem chtěl, aby dědeček načetl p o h á d k y, které jsem vyprávěl svým dětem. Ale on mě upozornil, že je mu už devadesát dva let a že bych měl oslovit pro tuto náročnou práci jiné herce. A ujal se role vypravěče, který provádí písničkami,“ popisuje, jak to v roce 2015 bylo, Matěj .Dokud byl jeho slavný předek v plné síle, bohužel ještě žádné pohádky neměl, protože nebyl otcem. Ty přišly až později, kdy herci sil ubývalo. „Dědeček mi strašně chybí,“ přiznává. Bydleli totiž dokonce v jedné vile, vídali se denně, byl zvyklý na jeho laskavé rady, oporu a pomoc.

„Když mi děda něco posvětil, vždycky to vyšlo,“ prozrazuje muzikant. Matějův tatínek režisér Lubomír Lipský (†40) tragicky zemřel, když bylo synovi pouhých 15 let. Dědeček se pak celý život snažil vnukovi bolestnou ztrátu nějak kompenzovat. „Když na mě nyní z nahrávky promlouvá jeho moudrý hlas, mám pocit, že tu je stále s námi,“ vyznává se Matěj. Kniha příběhů a písniček se jmenuje Mámo, táto, v komoře je krokodýl a ilustroval ji Martin Mišík (46), syn známého zpěváka Vladimíra Mišíka (74).

Brousek na pohřbu Lipského (†92): Byl pro každou špatnost!

Video se připravuje ...

Muzikant i ředitel

Matěj Lipský (45) je psycholog, muzikoterapeut a muzikant. S bratranci založil metalovou skupinu Negative Face, jejíž album získalo v roce 2009 cenu Anděl. Je otcem tří dětí a působí jako ředitel Centra sociálních služeb Tloskov.

Vzpomínka na Lubomíra Lipského (†92): S Bleskem slavil ještě devadesátiny!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.