Donutil zhubl zbytečně? SOUDNÍ VÁLKA KVŮLI ROLI | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Donutil zhubl zbytečně? SOUDNÍ VÁLKA KVŮLI ROLI

Miroslav Donutil
Miroslav Donutil (Archiv)

Kvůli filmu zhubl 12 kilo, ale neobjeví se v něm. Miroslav Donutil (72) po nabídce režiséra Ivana Fíly (66) poctivě držel dietu. „Měl hrát Gustáva Husáka v mém filmu o Františku Kriegelovi – Muž, který stál v cestě,“ řekl deníku Aha! Fíla. Snímek sice vznikl, jenže točil ho režisér Petr Nikolaev (65). Má premiéru 25. května a Donutil v něm není...

Někdejšího prominentního komunistu a prezidenta ČSSR Husáka hraje Adrian Jastraban (54), známý třeba z nekonečného seriálu Ulice. Situace okolo očekávaného filmu se nečekaně vyhrotila. Scénář připravil Fíla už v roce 2016.

Hvězda filmu Atlas ptáku Miroslav Donutil: Milenkám bych jméno nevybíral

Video se připravuje ...

Pak o Františku Kriegelovi (†71) napsal ještě v roce 2018 knihu, které se prodalo několik desítek tisíc kusů a došlo i na dotisky. Výdělek dal Ivan do filmu o muži roku 1968, který jako jediný nepodepsal Moskevské protokoly, neschválil vstup vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR. Lékař a později politik Kriegel pak podepsal také Chartu 77.

Velké rozpory

Fíla pro svou myšlenku získal producenta Miloslava Šmídmajera (63). Jenže pak se to všechno nečekaně zvrtlo. Podle Fíly vznikl paskvil a místo něj točil příběh režisér Petr Nikolaev. „Udělám vše pro to, aby se tento ukradený a znehodnocený film nedostal do distribuce a na televizní obrazovky,“ prohlásil s tím, že před pár dny podal předžalobní výzvu. „S Fílou jsme uzavřeli na scénář a režii dvě rozdílné smlouvy, což je zcela standardní,“ řekl producent Šmídmajer už loni na podzim. „Obě smlouvy opakovaně a mnohokrát porušil,“ prohlásil pak Šmídmajer v rozhovoru pro Lidové noviny. Fíla podal žalobu, že ve scénáři někdo udělal velké zásahy bez jeho vědomí. Padesát procent obsahu je údajně jinak.

Sára Affašová a Martin Donutil na Českém lvu: Prozradili detaily jejich svatby!

Video se připravuje ...

Točí duchaře

Miroslav Donutil ale naštěstí nehubl nadarmo, právě točí pro Novu duchařský seriál Za domem v lese. Ke kauze Husák se nechce vyjadřovat. Změna se udála i v jiných rolích, manželku hlavního hrdiny Rivu Kriegelovou měla v původní verzi hrát Taťjana Medvecká (69). Stejně jako Donutil se ale natáčení nezúčastnila. Rivu nakonec ztvárnila Zuzana Mauréry (54), Kriegela hraje Tomáš Töpfer(72).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.