Donutil zhubl zbytečně? SOUDNÍ VÁLKA KVŮLI ROLI | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Donutil zhubl zbytečně? SOUDNÍ VÁLKA KVŮLI ROLI

Miroslav Donutil
Miroslav Donutil (Archiv)

Kvůli filmu zhubl 12 kilo, ale neobjeví se v něm. Miroslav Donutil (72) po nabídce režiséra Ivana Fíly (66) poctivě držel dietu. „Měl hrát Gustáva Husáka v mém filmu o Františku Kriegelovi – Muž, který stál v cestě,“ řekl deníku Aha! Fíla. Snímek sice vznikl, jenže točil ho režisér Petr Nikolaev (65). Má premiéru 25. května a Donutil v něm není...

Někdejšího prominentního komunistu a prezidenta ČSSR Husáka hraje Adrian Jastraban (54), známý třeba z nekonečného seriálu Ulice. Situace okolo očekávaného filmu se nečekaně vyhrotila. Scénář připravil Fíla už v roce 2016.

Hvězda filmu Atlas ptáku Miroslav Donutil: Milenkám bych jméno nevybíral

Video se připravuje ...

Pak o Františku Kriegelovi (†71) napsal ještě v roce 2018 knihu, které se prodalo několik desítek tisíc kusů a došlo i na dotisky. Výdělek dal Ivan do filmu o muži roku 1968, který jako jediný nepodepsal Moskevské protokoly, neschválil vstup vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR. Lékař a později politik Kriegel pak podepsal také Chartu 77.

Velké rozpory

Fíla pro svou myšlenku získal producenta Miloslava Šmídmajera (63). Jenže pak se to všechno nečekaně zvrtlo. Podle Fíly vznikl paskvil a místo něj točil příběh režisér Petr Nikolaev. „Udělám vše pro to, aby se tento ukradený a znehodnocený film nedostal do distribuce a na televizní obrazovky,“ prohlásil s tím, že před pár dny podal předžalobní výzvu. „S Fílou jsme uzavřeli na scénář a režii dvě rozdílné smlouvy, což je zcela standardní,“ řekl producent Šmídmajer už loni na podzim. „Obě smlouvy opakovaně a mnohokrát porušil,“ prohlásil pak Šmídmajer v rozhovoru pro Lidové noviny. Fíla podal žalobu, že ve scénáři někdo udělal velké zásahy bez jeho vědomí. Padesát procent obsahu je údajně jinak.

Sára Affašová a Martin Donutil na Českém lvu: Prozradili detaily jejich svatby!

Video se připravuje ...

Točí duchaře

Miroslav Donutil ale naštěstí nehubl nadarmo, právě točí pro Novu duchařský seriál Za domem v lese. Ke kauze Husák se nechce vyjadřovat. Změna se udála i v jiných rolích, manželku hlavního hrdiny Rivu Kriegelovou měla v původní verzi hrát Taťjana Medvecká (69). Stejně jako Donutil se ale natáčení nezúčastnila. Rivu nakonec ztvárnila Zuzana Mauréry (54), Kriegela hraje Tomáš Töpfer(72).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.