Státní banket na počest krále Karla III.: Kdepak šampaňské... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Státní banket na počest krále Karla III.: Kdepak šampaňské...

Karel III. a Camilla.
Karel III. a Camilla. (Foto Reuters)

Britský král Karel III. (74) s manželkou Camillou (75) zahájili třídenní návštěvu Německa. Jde o první zahraniční cestu královského páru do zahraničí ve funkci poté, co byla odložena návštěva Francie.

A jako natruc Francouzům nebylo součástí státní večeře na berlínském zámku Bellevue pravé šampaňské, ale pouze německé bublinky a tichá regionální vína. Král Karel III. ve slavnostním projevu ocenil britsko-německé přátelství a zmínil vlastní německé kořeny, dědeček ze strany otce Philipa byl Ondřej Řecký a Dánský (1882 – 1944). „Na přátelství našich zemí, pane prezidente, velmi záleželo mé matce, zesnulé královně, čehož důkazem je, že jsem tady byl už čtyřicetkrát,“ vypíchl a laškovně dodal: „A také toho, jak jsem už starý...“

Na banket bylo pozváno na 130 osobností, kromě prezidenta Steinmeiera (67) a jeho předchůdce Gaucka (83) nechyběla mezi čestnými hosty ani bývalá kancléřka Angela Merkelová (68). Scházel ovšem kancléř Olaf Scholz (64), kancléřství pro Der Spiegel jeho absenci objasnilo slovy, že se „takových banketů neúčastní“. S králem se Scholz sešel až během čtvrtka před jeho projevem ke Spolkovému sněmu.

Zapomněl Karel na syna Harryho?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.