Dárky pro prezidenta Pavla: Z cest si přivezl... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dárky pro prezidenta Pavla: Z cest si přivezl...

Prezident Petr Pavel se stěhuje na Pražský hrad z Hrzánského paláce (27.3.2023)
Prezident Petr Pavel se stěhuje na Pražský hrad z Hrzánského paláce (27.3.2023) (Tomáš Fongus)

Brandy, hornická uniforma nebo taška pro kočku. To všechno už dostal darem prezident Petr Pavel (61) na svých cestách. Ne všechny »prezenty« si ale může nechat. Některé totiž putují do skladu nebo se rozdají, jako třeba jídlo či květiny.

Na svých návštěvách po Česku i v zahraničí obdržel Pavel rozličné dárky. V Lázních Jáchymov dostal historickou hornickou uniformu a od žáků ústecké školy ve vyloučené lokalitě Mojžíř si zase odvezl papírovou flanelku. Firma Mikov, která vyrábí nože, ho zase obdarovala jedním ze svých výrobků. A nezapomnělo se ani na »první« kočku Micku, kterou má hlava státu doma. Ta dostala ušitou tašku i něco na zub. Ani na zahraničních cestách nepřišel prezident zkrátka. Ze Slovenska si přivezl Karpatské brandy, karafu na koňak a knihu Okresky. První dáma Eva Pavlová (58) pak dostala brož od designérky Nataši Štefunkové. V Polsku Pavel zase obdržel originální samizdatově vydanou poštovní známku se symbolem Charty 77. Těch se dochovalo jen pár. Čeští krajané mu zase darovali polskou vodku a CD s lekcemi polštiny.

Jak je to s jídlem

Dary, které prezident převezme, zaměstnanci protokolu převezou do Česka. Většinou končí ve skladu. Hlava státu ale také může při návštěvách dostat různé »laskominy« nebo květiny. Potraviny by se však po uložení do skladu mohly stát velmi rychle nepoživatelnými. Proto může prezident rozhodnout, jak se využijí. „Například je dostanou členové prezidentského doprovodu,“ sdělil Aha! bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt (45). „Není v lidských silách, aby prezidentský pár snědl všechno, co dostane,“ uvedl. Podobné je to s květinami. „Může je například rozdat. Paní Livie Klausová květiny občas posílala do domova pro seniory nebo do nemocnic,“ dodal Forejt.

Petr Pavel v Ústeckém kraji. (22. - 23. 2. 2023)

Video se připravuje ...

Zvířata jsou problém

Podle Forejta existují různé druhy dárků. Oficiální, osobnější a privátní. Komplikovanými se mohou jevit například zvířecí dary při státních návštěvách. Takovou formu dárku Forejt nedoporučuje. Jednak kvůli různým karanténním předpisům, a také kvůli finanční náročnosti. „Takové zvíře finančně doroste do objemu celého domu. Princ William dostal od české vlády ke své svatbě koně z Kladrub a já jsem byl mezi těmi, kteří to výrazně nedoporučovali, protože Velká Británie má velice přísné karanténní předpisy,“ připomněl Forejt. Konkrétně tento kůň pak zůstal v Kladrubech, kde nakonec uhynul.

Hradní přesun: Drapl krabici a šel...

Prezident Petr Pavel se včera definitivně odstěhoval na Pražský hrad, kde bude využívat svou novou kancelář. Zatímco ochranka měla volné ruce, on popadl krabici s věcmi a těch pár metrů si vše odnesl sám. Cestou ho překvapil poryv větru, který mu odklopil a sebral její víko. Dosud působil Pavel v Hrzánském paláci. Prostory pro hlavu státu, první dámu a kancléřku musely projít po »minulých nájemnících« bezpečnostní kontrolou a nyní už byly připraveny k úřadování. Hrzánský palác, který mu po zvolení zapůjčila vláda, Pavel využíval od přelomu ledna a února. Zůstal v něm i po své inauguraci 9. března, kvůli obavám z možných odposlechů.

Na Ukrajině pohřešují Čecha! Stěhování prezidenta a Grossová měla vážnou autonehodu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.