Příběhy vykoupení na Oscarech: Velký triumf veteránů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Příběhy vykoupení na Oscarech: Velký triumf veteránů!

Udílení cen Oscar, film roku: Všechno, všude, najednou
Udílení cen Oscar, film roku: Všechno, všude, najednou (Reuters)

Udílení Oscarů s pořadovým číslem 95 ovládl film Všechno, všude, najednou, který si odnesl hned 7 ocenění. Večer se také nesl ve znamení úspěchů hereckých veteránů. Uspěli Michelle Yeohová (60), Jamie Lee Curtisová (64), Ke Huy Quan (51) a Brendan Fraser (54).

Jamie Lee Curtisová (64)

Zazářila především ve filmu Pravdivé lži (1994), přezdívá se jí »Ječící královna«, protože se objevila v mnoha hororech. Oscara dostala za nejlepší herečku ve vedlejší roli také ve snímku Všechno, všude, najednou. „Máma a táta byli oba nominovaní, ale já jsem teď Oscara vyhrála!“ radovala se z první rodinné sošky.

Kdo a co vynesl na Oscary? Zářily Kidmanová, Weaverová i Berryová

Video se připravuje ...

Brendan Fraser (54)

Jediný z oceněných herců mimo nejúspěšnější film večera oslnil hlavní mužskou rolí Charlieho ve filmu Velryba. Slávu získal Fraser především filmy Král džungle (1997) a Mumie (1999), později se ale jeho kariéra zadrhla vinou osobních problémů způsobených údajným sexuálním napadením ze strany mocného šéfa novinářské asociace Hollywoodu Philipa Berka. Potýkal se s depresemi, začal se přejídat, výrazně přibral a přišel o svoji kdysi vypracovanou postavu. Teď se oscarovou rolí 270kilového učitele vrací na výsluní.

Michelle Yeohová (60)

Lidé ji znají především jako » Bond girl« Wai Lin ze snímku Zítřek nikdy neumírá (1997) s Piercem Brosnanem (69). Oscara pro nejlepší herečku získala za roli Evelyn Wang ve filmu Všechno, všude, najednou. „Dámy, nenechte si od nikoho namluvit, že jste za zenitem a už ničeho velkého nemůžete dosáhnout!“ agitovala s vysněnou soškou v ruce.

Skandál na Oscarech! Will Smith napadl Chrise Rocka! Bránil nemocnou manželku

Video se připravuje ...

Ke Huy Quan (51)

A třetí herecký Oscar pro představitele jediného filmu, oceněn byl jako nejlepší herec ve vedlejší roli! Rodák z Vietnamu se proslavil už ve 13 letech rolí pomocníka Harrisona Forda s přezdívkou »Kraťas« ve snímku Indiana Jones a Chrám zkázy. „Tohle je americký sen! Moje cesta začala na lodi, strávil jsem rok v uprchlickém táboře a nějak jsem skončil tady na největší akci v Hollywoodu!“ uvedl Quan se slzami v očích.

Češi s nepořízenou

Šanci na zisk Oscara měla také čtveřice Čechů, kteří se podíleli na německém filmu Na západní frontě klid. Konkrétně jde o maskérku Linda Eisenhamerovou, zvukaře Viktora Prášila a tvůrce speciálních efektů Kamila Jafara a Viktora Müllera. Ani jeden z nich ale na prestižní ocenění nedosáhl, nejlepší masky viděli akademici ve filmu Velryba, zvukem je dostal Top Gun: Maverick a vizuálními efekty nový Avatar...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.