První žena Ráže (†77): Herečka Myšková oslavila stovku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

První žena Ráže (†77): Herečka Myšková oslavila stovku!

Nejstarší česká herečka Alexandra Myšková oslavila 100 let.
Nejstarší česká herečka Alexandra Myšková oslavila 100 let. (blesk)

Byla první ženou krále Miroslava a měla s ním dvě děti. Alexandra Myšková (100) bývala šťastná v manželství i na jevišti. Ale když Vladimír Ráž (†77) během natáčení Pyšné princezny v roce 1952 poznal Alenu Vránovou (90), manželství skončilo.

Saša s Vladimírem prožili velice těžké společné chvíle, když jim zemřel v pouhých šesti měsících druhý syn David. Podle lékařů šlo o syndrom náhlého úmrtí kojence. „Vrátila jsem se z divadla a syn nedýchal,“ svěřila Saša v knize Blanky Kovaříkové Příběhy domů slavných i zapomenutých.

Pyšná princezna – nejúspěšnější film československé kinematografie

Video se připravuje ...

Emigrace

Myšková zaujímala v 50. letech kritické politické stanovisko, což se také projevilo na jejích možnostech uplatnění na jevišti i ve filmu. Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 se její postoje ještě vyostřily a o dva roky později emigrovala s prvorozeným synem Martinem do Norska. Ze soudruhů a papalášů šel strach. I ona se bála, tak zvolila krajní řešení.

Jedna cigareta

Teď žije spokojeně v lázních Lázních Vráž a v dubnu oslaví už 101. narozeniny. „Nikdy jsem nepila alkohol a kouřila jsem jen jednou v životě, na jevišti kvůli roli,“ svěřila se Aha! Myšková. Pravidelně cvičí a chodí na procházky, stále je v dobré náladě. Jezdí za ní spisovatel Jakub Horváth (41), který loni napsal paradoxně knihu právě s Alenou Vránovou, která Saše v roce 1952 odloudila manžela.

Pyšná princezna Alena Vránová: Dvě zpackaná manželství a tragická smrt jediné dcery

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.