Jáškow (53) v roli největšího padoucha: Jak se hraje Putin | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jáškow (53) v roli největšího padoucha současnosti: Jak se hraje diktátor Putin

Robert Jašków
Robert Jašków  (archiv Blesku)

Herec musí zvládnout všechno, i kdyby mu to bylo proti srsti. Když před rokem a půl Robert Jašków (53) zkoušel ve hře Příliš drahý jed roli ruského diktátora, netušil, co svět čeká. Válka na Ukrajině o hru vzbudila ještě větší zájem a herci lidé stále častěji kladou otázku: Jak se hraje Putin?

O tom, jaké to je ztvárňovat tak kontroverzní postavu, se nyní herec rozpovídal v rozhovoru pro Český rozhlas Dvojku. „Když něco zkouším nebo hraju, nejsem jím ani hodinu před představením ani deset minut po představení. Putin je pro mě role jako každá jiná. Nemůžu si říct: Dneska hraju Putina, musím se den před představením soustředit,“ vysvětluje herec, který si už zahrál leccos. Poprvé na sebe výrazně upozornil před dvaceti lety ve filmu Smrt pedofila a další negativní hrdinové se jen hrnuli.

PŘIMRZLÁ PRAVÁ RUKA

„Každá postava, každý člověk má dva póly, nikdo není jenom zlý. Protipóly se hledají poměrně dobře. Stačí, když si člověk jenom vzpomene na nějaký svoje životní situace, na někoho, koho zná, ta sbírka je nepřeberná,“ říká herec o přístupu k rolím. S postavou Putina to ale bylo složitější.

Robert Jašków: Dcera má talent, ale jeden komediant v rodině stačí!

Video se připravuje ...

„Snažil jsem se ho uchopit ne tak, abych ukázal, že v něčem je i dobrej, ale nevím, jestli má nějaký dobrý stránky,“ soudí Jašków. „Co jsem si nastudoval, tak jsou jeho pohyby, protože ty jsou opravdu skvostný a signifikantní. Jeho máchání levou rukou s tím, že pravá je u těla přimrzlá,“ popisuje.

STUDIE JEHO CHŮZE

„Na internetu je jedno asi tříminutové video, jak Putin kráčí kremelským palácem, míjí svoje pohůnky, kterým podává ruku, zkoumá obraz za chůze, jde po schodech až do svého vozu. Není to obyčejná chůze. Tam se o něm dozvíte mnohem víc, než kdybyste studovali jeho životopis,“ vysvětluje svou přípravu herec. Putina ztvárňuje ve hře Příliš drahý jed na jevišti Švandova divadla. Jde o divadelní rekonstrukci vraždy Alexandra Litviněnka.

„Zkoušelo se v době, kdy ještě neprobíhala anexe Ukrajiny, a my chtěli poukázat jen na to, jak jen režim funguje. Je to člověk, zrůda, která zcela evidentně nechala otrávit Litviněnka poloniem, který se nedá nikde jinde sehnat než v jedné ruské továrně,“ dodává herec. „Pak přišla válka, Putinem zvaná speciální vojenská operace, a o to víc dnes rezonuje i s publikem, které si ještě víc uvědomuje to, jak režim funguje.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.