Legenda žurnalistiky Tereba (†85): Fotografa Gotta podezřívali z vraždy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Legenda žurnalistiky Tereba (†85): Fotografa Gotta podezřívali z vraždy

Stanislav Tereba profotografoval celý život.
Stanislav Tereba profotografoval celý život. (Foto archiv S. Tereby, reprofoto Tatranské pastorale)

Nikdy se nedozvěděl, kdo opravdu uškrtil 19letou dívku ve Vysokých Tatrách. A už se to bohužel nikdy nedozví. V pondělí 17. ledna zemřel slavný fotoreportér Večerní Prahy Stanislav Tereba (†85), který se zapletl do kauzy známé ze seriálu 30 případů majora Zemana jako Tatranské pastorále.

Dva měsíce byl dokonce hlavním podezřelým! V červenci 1964 se tehdy 27letý Standa oženil s nadějnou kajakářkou ze Sparty Janičkou a vyrazili si na skútru na svatební cestu do Vysokých Tater.

Akty na horách

„Bylo to překrásných čtrnáct dnů. Dělali jsme dlouhé túry, zdolali Kriváň, prošli celou magistrálu, zlezli několik sedel. Stále jsem chodil s fotoaparátem na krku a moji milou všude fotil,“ vzpomínal Tereba ve své knize Profotografovaný život. „Dokonce jsem udělal několik velice slušných aktů v přírodě, protože moje krásná novomanželka měla i tělo k pohledání,“ prozradil fotograf.

Vlastimil Harapes na pohřbu Ireny Greifové: Byla to ostrá ženská...

Video se připravuje ...

Fotka mrtvoly

O to větší šok ho čekal po návratu do Prahy! Asi za dva měsíce si ho pozval do kanceláře jeho velmi dobrý známý kriminalista mjr. Václav Kocourek, který byl dokonce na jejich svatbě. „Major mi ukázal stránku s fotografií mrtvé dívky se světlými delšími vlasy a zeptal se mě, jestli jsem ji náhodou v Tatrách neviděl. Protože mám fotografickou paměť na tváře, řekl jsem hned, že jsem ji nikdy neviděl, ani v Tatrách, ani jinde,“ ohradil se Tereba.

Těžké podezření

Major ho ale uzemnil, že Slováci mají pět svědků, kteří ho v Tatrách viděli právě s dívkou znásilněnou a uškrcenou na Skalnatém plese. Podle popisu to měl být nakrátko ostříhaný tmavovlasý a tmavooký muž, asi 26 až 27 let, okolo 180 cm vysoký. Přesně tak v té době Standa vypadal! Jelikož si bratislavská ani pražská kriminálka nevěděly s případem rady, vydal se fotoreportér Večerní Prahy opět do Tater.

Jiří Bartoška na pohřbu Marie Poledňákové: Uměla na úrovni, s jakou už dnes nikdo nedělá

Video se připravuje ...

Nepoznali ho

Nepátral po vrahovi, ale pustil se na vlastní pěst do shánění lidí, kteří by dosvědčili, že se po celou dobu pobytu v horách nehnul od své krásné novomanželky. Dokonce si vynutil i identifikaci na kriminálce v Popradu. „Měl jsem zvláštní pocit strachu, ale také jistoty, že mě nikdo nemůže poznat. Svědkové dlouho koukali, alespoň se mi to zdálo dlouhé... A výsledek? Všichni řekli, že ten, koho viděli, mezi těmi chlapy není!“ vyprávěl Tereba se zadostiučiněním.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.