Režisér v seriálu Místo zločinu České Budějovice: Brutální poničení majetku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Režisér v seriálu Místo zločinu České Budějovice: Brutální poničení majetku

Jan Hřebejk zrežíroval vraždu svého kolegy.
Jan Hřebejk zrežíroval vraždu svého kolegy. (Mária Rušinová)

Samopaly, zásahová jednotka a hlavně výborně organizovaná parta lupičů. Ve třetím díle Místo zločinu České Budějovice se režisér Jiří Chlumský (64) musel vypořádat s řadou akčních scén, byť pro to někteří členové štábu moc zapálení nebyli.

Jindy poklidné náměstí v jihočeské Třeboni se při natáčení kriminálky otřáslo v základech. Podle scénáře Martina Bezouška (68) tam řádila parta maskovaných a dobře organizovaných mužů, kteří za pomoci těžké techniky prorazili zeď banky a vyrvali bankomat. To, co vypadalo dobře na papíře, ale nebylo jednoduché v českých podmínkách věrohodně natočit. „Měli jsme zhruba osm dní na jeden díl, což není moc času. V českých filmech se tyhle akční scény musí umět udělat tak, aby to vyloženě nebylo trapný,” prozradil režisér Jan Hřebejk (55), který režíroval jiné dva díly kriminálky. A podobných scénám se v nich vyhnul.

Falešné zdivo

„Natáčení loupeže bankomatů bylo hodně náročné. Museli jsme postavit i falešné zdivo v klenbách třeboňského náměstí a následně jej skutečně vybourat pomocí beranidel upevněných na dodávce,” popsal producent Martin Froyda (55), jak se náročné záběry připravovaly. Herce museli nahradit i kaskadéři, aby se nikdo nezranil. V kuklách hráli zásahovou jednotku i maskované lupiče. „Nemám rád akční scény! Taky se na to v amerických filmech rád podívám, ale v těch českých se tomu spíš zasměji,” řekl k tomu jen Leoš Noha (54) alias kriminalista Michal Hudec.

Hřebejk na pohřbu Zaoralové: Čerpám díky ní naději, že život lze zakončit velkým dílem

Video se připravuje ...

Peníze navíc

Jak Aha! zjistilo, díky dotaci si filmaři mohli dovolit víc než obvykle. „Měli jsme to štěstí, že nás podpořil jihočeský kraj finanční dotací, takže jsme si mohli dovolit strávit víc dní venku,” prozradil Aha! producent. Konkrétní částku už ale nekomentoval. V třetím díle Anděl v laguně se objeví hned několik ikonických míst v Třeboni, v centru Českých Budějovic, a nakonec i na náměstí v Táboře.

O čem to bude

Skupina dokonale organizovaných a vycvičených gangsterů krade bankomaty. Postupují naprosto profesionálně a nedělají chyby. Pokud něco nevychází podle plánu, okamžitě akci ruší. Policie je dlouho bezradná. Až ve chvíli, kdy si jeden svědek zapamatuje povely, kterými gangsteři mezi sebou komunikují, svitne naděje. Karel (David Novotný), šéf policejního týmu a bývalý člen speciálních jednotek, rozpozná v kódované řeči něco povědomého...

Hra s lokacemi

Jihočeský kraj je region s nejnižší kriminalitou, proto se scénáristé inspirovali případy z celých Čech. „Tento příběh je volně inspirován skutečným případem,” okomentoval to producent Martin Froyda. „První řadu jsme částečně natočili mimo Plzeňský kraj a hned jsme pochopili, že to byla chyba. Když diváci odhalili, že to pokaždé nejsou jen místní lokace, tak to nelibě nesli. V té ostravské řadě jsme už dbali na to, aby autenticita prostředí byla zachovaná,” dodal producent.

Prostor KVIFF X: Rozhovor s Janem Hřebejkem

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.