České olympioničky otevřeně o menstruaci: Bolest, slzy, křeče | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

České olympioničky otevřeně o menstruaci: Bolest, slzy, křeče

Klára Spilková, úsměv a trofej
Klára Spilková, úsměv a trofej (Archiv Kláry Spilkové)

O tomhle tématu obvykle moc nemluví ani samy sportovkyně, přitom jim měsíc co měsíc ošklivě ovlivňuje tréninky, zápasy a závody. O menstruaci nyní hovoří trojice českých hvězd: tenistka Strýcová, běžkyně Mäki a golfistka Spilková.

BARBORA STRÝCOVÁ (36), tenis

Pro reklamu výrobce menstruačních kalhotek se jako první rozpovídala tenistka na mateřské dovolené. „Pamatuju si spoustu zápasů, které ovlivnily všechny ty bolesti zad a břicha a různé nálady. To nebyly moc příjemné chvíle,“ přiznává. Spousta tenistek podle ní menstruaci na důležité zápasy odkládala tak, že si posouvají antikoncepci. Ona sama to nedělala, ale přihodila se jí jiná častá věc: ztráta menstruace kvůli nadměrné zátěži. „Já ji ztratila na tři až čtyři měsíce. Tělo by chtělo menstruovat, ale je tak vyčerpaný, že nemůže,“ podotkla.

Golfistka Spilková o penězích: Minimum na sezonu? Pět milionů

Video se připravuje ...

KRISTIINA MÄKI (31), atletika

Mílařka s finskými kořeny na sobě zhruba týden »před« pozoruje psychické i fyzické změny. „Menstruace ovlivňuje vnitřní sílu. Stávalo se mi, že jsem víc brečela.“ říká. I máma dvouletého Kaapa se pere s bolestmi. „Před porodem jsem měla i takové, že jsem nevěděla, jak si mám sednout, stoupnout, a pomohly až prášky, ale tak to řešit nechci,“ má jasno. Atletky do závodů nastupují v úsporných dresech, i to může být problém. „Člověk se ohlíží, jestli to někde nevyteče, nebo to nebude vidět. Ale už jsem si zvykla, kdyby se stala nějaká nehoda, tak co?“ netrápí se.

KLÁRA SPILKOVÁ (28), golf

Nejúspěšnější česká golfistka na citlivé téma otevřeně promluvila už loni, kdy přiznala, že z turnaje odstoupila kvůli křečím způsobeným právě menstruací. „Prostě to nešlo. Na deváté jamce jsem si řekla, že stačí,“ vrací se zpátky. Spilková má tu smůlu, že má menstruační bolesti extrémně silné, turnaje občas musí hrát pod prášky. „Když jsem v té nejhorší fázi, tak já vlastně nemůžu skoro nic. Ani chodit,“ nezastírá. Byla by ráda, kdyby o všem víc mluvily i ostatní sportovkyně. „Je to naše součást a nestydím se za to. Vlastně jsem na to i hrdá,“ uzavírá.

Tenistka Barbora strýcová plánuje návrat na kurty

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.