Pro dobrotu na žebrotu: Letitý spor Trošky a Jiráskové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pro dobrotu na žebrotu: Letitý spor Trošky a Jiráskové

Jiřina Jirásková se s Troškou usmířila až na smrtelné posteli.
Jiřina Jirásková se s Troškou usmířila až na smrtelné posteli. (archiv Blesku)

Letos to bude deset let, co filmový svět přišel o jednu z nejvýraznějších hereček, Jiřinu Jiráskovou (✝81). Ačkoli ztvárnila nespočet nezapomenutelných rolí, od Hany Bornové ze seriálu Sňatky z rozumu, přes zdravotní sestřičku Babi, po primářku Venclovskou ve Fany, někteří diváci ji budou mít neodmyslitelně spjati jen s učitelkou Hubičkovou v Troškově trilogii Slunce seno. A to tam přitom vůbec hrát neměla...

Jiřina Jirásková nešla pro ostrá slova daleko a se sdělováním svých názorů se příliš neostýchala. I kvůli to mu patřila za minulého režimu na seznam hereček, které měly omezené pole působení. Když ale Zdeněk Troška  natáčel svou nejúspěšnější trilogii, přišel na způsob, jak Jiráskovou do filmu propašovat. 

18 let od smrti Heleny Růžičkové: K herectví od zubní asistentky

Video se připravuje ...

Původně si do role Hubičkové nechal schválit Laďku Kozderkovou (†37). Byl s ní ale domluvený, že na poslední chvíli onemocní a on bude moci navrhnout náhradnici, která shodou okolností tráví léto v Malenicích kousek od Hoštic. A povedlo se!

O to více pak režisérovi bylo líto, že velkou šanci, kterou Jiráskové dal, nikdy nedocenila. „Trošku pozapomněla, co pro ni Zdeněk udělal. Jen jeho zásluhou se po letech coby zakázaná herečka objevila na filmovém plátně. Pak si stěžovala, že hrála v životě obrovské role, třeba Sestřičky, ale všichni ji znají jako učitelku Hubičkovou,“ prozradil Blesku scenárista Petr Markov. Dokonce odmítla hrát i v pokračování Slunce seno erotika. Snímek označovala za lascivní a sexistický. Její protesty si dokonce vysloužily změny ve scénáři, do Itálie, kde se děj posledního dílu odehrává, proto odjížděla místo Hubičkové Jaruška, Hubičková zůstala v Hošticích se sádrou.

„No, tak teda souhlasím, ale dávám vám tři dny. Tři dny, a to ještě budu hodně zlobit," měla se tehdy milostivě vyjádřit Jirásková. Podle očitého svědka na ni prý byla Růžičková tak naštvaná, že kdyby ji někdo nedržel, asi by jí dala pár facek. 

Filmové chyby v notoricky známé komedii Slunce, seno, jahody

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.