Komedie Slunce, seno, jahody: Troška naštval církev i důchodce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Komedie Slunce, seno, jahody: Troška naštval církev i důchodce

Zdeněk Troška
Zdeněk Troška (Foto ara)

V příštím roce to bude čtyřicet let od premiéry Slunce, seno, jahody! Vlastně pořádnou premiéru nesmrtelná komedie Zdeňka Trošky ani neměla, film se promítal jen v jednom pražském kině, nesměl mít ani reklamu a dokonce hrozilo, že ho dají k ledu! Kritici ho strhali, soudruzi byli brunátní.

Až po letech Zdeněk Troška prozradil, že mu celých deset minut cenzoři vystřihli a on ho dodnes považuje za zničený. „Stáli nade mnou ve střižně, měli na zeleném papíře napsané scény, které musím vyhodit, a když jsem něco namítl, řekli, že to nepůjde do kin vůbec,“ vzpomíná v knize Petra Macka Slunce, seno… (CNC Books) oblíbený režisér.

Urazil jste babičku!

Měli pifku úplně na všechno. Farář Otík (Luděk Kopřiva) měl dostat méně prostoru, když babky běhaly po vesnici, příčilo se jim to ještě víc. „Jeden ze soudruhů na mě řval tak, že jsem myslel, že ho klepne, úplně z něj stříkal pot. Problém byl, když Matoušková běžela za ostatníma ženskýma, nasedla na koště, aby jim stačila. A do toho farář volal: Matoušková, už zase? Vám nestačí, že vás jednou sestřelili? Byl to vtip, pochopitelně. Ale on hulákal, že jsem urazil jeho babičku.“

Pětiletý flastr?

V socialistické vesnici je něco takového bráno jako zesměšnění. Stejným problém byl předseda (Miroslav Zounar) s kovbojským kloboukem. „Vyčítali nám, že socialistický zemědělec je úplně jiný než v našich filmech, že o tom nic nevíme a kvůli penězům všechno zesměšňujeme. Dokonce kritici svolali jakési stranické sezení a volali po tom, aby Zdeněk dostal pětiletý zákaz natáčení, než vychladne,“ zmínil v knize scenárista Troškovy trilogie Petr Markov. Přitom zákazy a kritiky nemohly udělat větší reklamu. Diváci vzali kina útokem a film pak obíhal letní amfiteátry a bylo vyprodáno.

Filmové chyby v notoricky známé komedii Slunce, seno, jahody

Video se připravuje ...

I katolíci dštili síru

Když už to tvůrci slízli, tak ze všech stran. Ozvali se důchodci, že nejezdí na kolečkových postelích a neválejí se v peřinách po dvoře. Katolické církvi se nelíbilo, že se farář ošklivě popálil, když přelézal ohradník pro krávy. „Nakonec napsali z ministerstva dopravy, že vlaky Československých drah zastavují a nikdo do nich nemusí naskakovat za jízdy a že si cestující nemusejí v zatáčce přesedat ze strany na stranu, aby se souprava nepřevrátila,“ dodal ještě Markov jednu z posledních absurdit. Dnes je to pro zasmání, ovšem Troška měl tehdy chuť se vším praštit a už nenatočit jediný film.

18 let od smrti Heleny Růžičkové: K herectví od zubní asistentky

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Pavel Tašek
2. 1. 2023 • 23:10

Ten film byl natočen až v roce 1991, takže soudruzi už do toho nemohli kecat.

lpitriska
2. 1. 2023 • 10:47

Přesně tak vždycky tam člověk najde ještě moment nebo výraz v obličeji,kterýho si nevšiml Je to fakt oddycháč

Volejbal
2. 1. 2023 • 07:23

asi jako ta “tvoje” vláda

Volejbal
2. 1. 2023 • 07:22

ano, seš hloupý

Blanka Krnakova
1. 1. 2023 • 16:40

Je to perfektní komedie lidového typu, tak, jak to v životě opravdu je. Dívám se na to několikrát ročně a vždycky najdu něco vtipného a mám čistou hlavu. Je to hnus, jak někdo může kritizovat práci druhých, která se tolika lidem líbí a tolik to frčí a je aktuální. Jestli se vám to nelíbí, přepněte na jiný program, je dnes tolik možností

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.