Soud v kauze Čapí hnízdo: Zazněly závěrečné řeči, Babiš řečnil 2 hodiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Soud v kauze Čapí hnízdo: Zazněly závěrečné řeči, Babiš řečnil 2 hodiny

Soud Andreje Babiše ohledně kauzy Čapí hnízdo
Soud Andreje Babiše ohledně kauzy Čapí hnízdo (Foto: J. Koťátko, R. Klejch, R. Matějková)

Dvě hodiny a pět minut trvalo včerejší vystoupení Andrej Babiše (68, ANO) před soudem. Ten ve své závěrečné řeči zopakoval, že jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo je účelové. A mluvil i o svém synovi Andreji ml. (40), který je klíčovým svědkem.

Ještě než se slova ujal Babiš, přednesla svoji závěrečnou řeč také druhá obžalované v kauze údajného 50milionového dotačního podvodu Jana Nagyová (52). „Musím se pozastavit u mé motivace. Pan státní zástupce našel moji motivaci v tom, že jsem to brala jako svůj projekt, a tudíž jsem chtěla dotaci získat za každou cenu. Naopak, díky odpovědnosti a vztahu k projektu jsem byla motivována žádnou chybu neudělat,“ reagovala Nagyová na závěrečnou řeč státního zástupce Jaroslava Šarocha.

5 tisíc papírů

A pak už se ujal slova sám Babiš vyzbrojený štosy papírů. Jak na místě popsal reportér Aha!, v jednom štosu jich měl kolem 5 tisíc. Obžalovaný expremiér – toho času kandidát na prezidenta – prohlásil, že celá kauza je zpolitizovaná a medializovaná, přitom o médiích mluvil často a dlouze. „Všichni věděli, že Agrofert je strategický partner,“ řekl mimo jiné. Velkou část svého přednesu pak věnoval svému synovi Andreji ml., který v kauze vypovídal proti otci. Babiš se vrátil k diagnostikované schizofrenii svého potomka. Té se věnovali i znalci v posudcích a přesto, že potvrdili, že »junior« nemoc má, je prý dobře léčená a nic tak nebrání jeho svědectví.

Soud s Babišem u konce! Pohřeb papeže a Bourovi hrozí 18 let za pašování drog

Video se připravuje ...

Ukázal fotky

Babiš ale u soudu opakovaně řekl, že jeho syn byl zmanipulován proti němu. A vrátil se i k tomu, kdy Andrej ml. tvrdil, že ho otec nechal unést na Krym. „Rád bych předal fotografie mého syna od malička, kdy jsem se o něj staral. Promoce. A fotografie mého syna s jeho přítelkyní, která byla v Ukrajině. Je to důležité pro mě. Mě se to bytostně dotýká, když účelově ze mě někdo dělá špatného tátu,“ prohlásil emotivně Babiš a dodal, že smyslem rodičovství je starat se o své děti.

Už v pondělí

Rozsudek má soudní senát v čele s Janem Šottem vynést už v pondělí dopoledne. Šaroch navrhl pro oba obžalované tříletý podmíněný trest s pětiletou zkušební lhůtou a pokutu. Pro Nagyouvou půl milionu korun a pro Babiše rovných 10 milionů korun. Přitom oběma hrozí až 10 let za mřížemi. Oba odsouzení však požádali soud, aby se nemuseli zúčastnit vyhlášení rozsudku.

Soud Andrej Babiš

Video se připravuje ...



Přečtěte si
zdrclamrdka
7. 1. 2023 • 10:59

Na synáčka, toho malého lotříka který nikdy nepracoval a žil s tátových peněz člověk mrkne a hned ví, která byje ( ), a jestli mu Švaroch věří, tak tak bůh s námi a zlé pryč.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.