Režisér Herz (†83) kdysi o pohádkách: DĚTI SE POTŘEBUJOU TAKY BÁT | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Režisér Herz (†83) kdysi o pohádkách: DĚTI SE POTŘEBUJOU TAKY BÁT!

Juraj Herz
Juraj Herz (Mária Rušinová)

Deváté srdce a Panna a netvor. Dvě pohádky, ze kterých děti utíkaly s pláčem z kina, a když je viděly v televizi, nemohly pak hrůzou usnout a pronásledovaly je noční můry! Aby také ne, když je režíroval mistr českého hororu Juraj Herz (†83).

Když nechtěl po zakázaném Spalovači mrtvol z roku 1968 točit jen samé Holky z porcelánu, uchýlil se k pohádkám jako řada jeho kolegů. Na rozdíl od nich ho ale nezajímaly – jak sám říkal – humorně lyrické příběhy o hodných princeznách. „Děti se potřebujou taky bát,“ tvrdil Herz.

Harapes o pohádce Panna a Netvor: Měl to hrát Bartoška, byl jsem větší fešák!

Video se připravuje ...

Dva v jednom

A tak v roce 1978 režíroval dva pohádkové horory najednou. V největším ateliéru na Barrandově totiž nechal architekt Vladimír Labský (†71) postavit netvorův zámek. A vedení rozhodlo, že se v něm z úsporných důvodů natočí také Deváté srdce. „Myslím, že až na tu dekoraci jsou to dva úplně jiné filmy, že nemají stejný rukopis. I když oba jsou tedy morbidní a děti jak z jednoho, tak z druhého utíkaly,“ vykládal s gustem režisér. „Dodnes slyším od lidí – no já jsem to viděla, když mi bylo osm, a seděla jsem se zavřenýma očima,“ dodával pobaveně.

Harapes a Kukura

Těžko soudit, jestli nahání větší hrůzu Vlastimil Harapes (dnes 76) v kůži netvora s ptačí hlavou a pařáty drásajícími nevinné dívčí hrdlo, nebo Juraj Kukura (75) coby mocný čaroděj Aldobrandini, kterého drží při životě elixír z krve devíti lidských srdcí. Každopádně se na nich maskéři a pan režisér vyřádili! „Tenkrát to byli dva nejoblíbenější krasavci v republice. Jeden hrál ošklivé zvíře a druhý šilhal a měl pleš. Takže jsem zničil dva idoly ve dvou filmech. Jednou ranou,“ smál se Herz.

Juraj Herz (+83): Čeho se bál komparz jeho nejslavnějšího filmu?

Video se připravuje ...

MALÍŘ SMRTI A DĚSIVÁ HUDBA

Kromě výtvarné stylizace – na Panně a netvorovi se podílel »malíř smrti« Josef Vyleťal (†48), na Devátém srdci český surrealista Jan Švankmajer (88) – umocňuje hororovou atmosféru obou filmů hudba Petra Hapky (†70). „On považuje Deváté srdce za svoji nejlepší muziku, co kdy dělal, a Pannu a netvora pokládám já za nejlepší muziku, co kdy dělal pro film,“ mínil Herz.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.