Nový seriál Aha! Pohádková NEJ: Trápení s Arabelou a další | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nový seriál Aha! Pohádková NEJ: Trápení s Arabelou a další

Arabela
Arabela (Profimedia)

K vánočním televizním pokladům nepatří jen Pyšná princezna, Popelka nebo Anděl Páně, ale také Arabela, Pan Tau či Chobotničky. Ne náhodou se tyto seriály pro děti objevují na svátečních obrazovkách, i když bohužel zdaleka ne tak často jako zmíněné pohádky... Pojďme si je proto připomenout v našem novém vánočním seriálu Aha!

TRÁPENÍ S ARABELOU

Třináctidílný seriál o prolínání Říše pohádek se světem lidí měl premiéru na Vánoce 1980 a byl to vysloveně poprask. Arabela dosáhla sledovanosti 85 procent! „Když byl seriál v polovině, tak už lidé utíkali z práce a děti vynechávaly doučování nebo housle,“ vzpomínal režisér Václav Vorlíček (†88) v knize Pane, vy jste režisér!, kterou s ním napsal spisovatel Petr Macek (41). Režisér Vorlíček se svým scenáristou Milošem Macourkem (†75) psali role hercům na tělo. Problém měli jen s obsazením titulní postavy.

„Chtěl jsem, aby Arabelu hrála Libuška Šafránková, ale onemocněla,“ svěřil se Vorlíček. Pak si vzpomněl, že viděl ve filmu Smrt stopařek Dagmar Patrasovou (dnes 66), která už měla roli zlé princezny Xenie jistou, po boku nepříliš známé blonďaté herečky ze Slovenska. Jmenovala se Jana Nagyová(66) a princezna Arabela s kouzelným prstenem, jehož otočením se splní každé přání, se stala její životní rolí. Nagyová se nenaučila pořádně česky, tak ji nechal namluvit právě Šafránkovou.

Arabela je výkladní skříní špičkových triků. Seriálový fenomén s nejlepšími českými herci znají i v Austrálii

Video se připravuje ...

Na place navíc musel Janu často mírnit slovy: „Prosím tě, ty hraješ tu hodnou, ne tu zlou... Dáda hraje Xenii!“ Je to znát zvlášť v úvodních dílech, kde se zlobí na Rumburaka Lábuse, že nechal pana Majera neboli Vladimíra Menšíka (†58) zastřelit mluvícího vlka... Pohár trpělivosti ovšem Vorlíčkovi přetekl, když chystal pokračování Arabela se vrací aneb Rumburak králem říše pohádek (1992). „Jana se vdala do Německa, kde se nechala zastupovat místní agenturou. A ta získala dojem, že když je Arabela v Německu tak populární, může si diktovat podmínky. Požadovala neskutečných dva tisíce marek za natáčecí den, což bylo pro nás nepřijatelné,“ prozradil v knize Vorlíček s tím, že i takoví herci jako Jana Brejchová (82), Vlastimil Brodský (†81) či Jiří Sovák (†79) měli za natáčecí den jen 1800 korun. Arabelu se tudíž rozhodl přeobsadit. Nejprve si opět myslel na Libušku, avšak ta v té době natáčela seriál Náhrdelník. A tak nakonec obsadil její sestru Miroslavu Šafránkovou (64). „Novou Arabelou se tak stala ona a diváci ji, myslím, přijali víc než dobře,“ konstatoval Vorlíček.

Pokračování seriálu Arabela se vrací vysílá po Novém roce každou sobotu ČT Déčko!

PAN TAU NADĚLUJE

Celé generace dětí nejen u nás, ale i v Německu zná z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem, kterého nezapomenutelným způsobem ztvárnil Otto Šimánek (†67). Seriál scenáristy Oty Hofmana (†61) a režiséra Jindřicha Poláka (†78) vznikal postupně, po jednotlivých, samostatných dílech. První ucelená série z roku 1971 byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila. A hned druhý díl s názvem Pan Tau naděluje se odehrává o Vánocích, konkrétně na Štědrý den. Maminka Slávka Budínová (†78) s tatínkem Jiřím Sovákem nevědí, kde jim hlava stojí. Dědeček Josef Beyvl (†72) staví betlém, tatínek se marně pokouší zabít kapra mluvícího hlasem Jiřiny Bohdalové (91), pes žere mamince cukroví, pan Tau se proměňuje a do všeho nenápadně zasahuje...

Avengers po našem. Trailer na fiktivní film, ve kterém řádí Pan Tau a jeho parta proti Rudé mašině

Video se připravuje ...

V další sérii se pan Tau seznámí s holčičkou Claudií, vnučkou bohatého pana Violy v podání Jana Wericha (†75). Průmyslník v elektrotechnice má právě plno práce s vynálezem miniaturní televize do kapsy. Claudie žije na zámku, má všechno, jen si nemá s kým hrát, dospělí na ni nemají čas. A tak je šťastná, když jí z nebe spadne pan Tau... Přestože byla tato série natočena už v roce 1972, čeští diváci ji na rozdíl od německých mohli v televizi zhlédnout až po roce 1989. Kvůli Werichovi, který měl za komunistů nepsaný zákaz nejen na obrazovkách. Ve třetí sérii z roku 1975 se Pan Tau dostane do rodiny Urbanových v čele s maminkou Jiřinou Bohdalovou a tatínkem Vladimírem Menšíkem, jimž připomíná strýčka Alfonse (zde si Otto Šimánek střihl dvojroli). A ve čtvrté se dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi Vlastimilu Brodskému. Sestřihem sedmi dílů této série vznikly v roce 1979 dva filmy – Poplach v oblacích a Od zítřka nečaruji. S kouzelným mužíčkem s buřinkou se jeho tvůrci definitivně rozloučili v roce 1988 filmem s prostým názvem Pan Tau.

Seriál Pan Tau vysílá každý pátek ve 14 hod. a každou neděli v 17.45 hod. ČT Déčko! Film Pan Tau můžete vidět na Štědrý den v 15.55 hod. na JOJ Family! Anebo v reprízách 26. 12. ve 20.20 hod. a 27. 12. v 7 hod. tamtéž.

VESELÉ VÁNOCE PŘEJÍ CHOBOTNICE

Stejný scenáristický a režijní tandem, jaký stvořil legendu jménem Pan Tau, rozehrál ve vánočním prostředí pražské Kampy příběh dvou chobotniček, kterým nikdo neřekne jinak než Zelená a Modrý. V původně čtyřdílné minisérii Chobotnice z II. patra si sourozenci Eva a Honzík vymodelují z neznámé hmoty, kterou našli během dovolené s rodiči na zamořené pláži v Portugalsku, dvě roztomilé chobotničky. Netuší ovšem, že hmota je živá, a dokonce mluví – Zelená hlasem Jiřiny Bohdalové a Modrý Františka Filipovského (†86). A tak se kolem nich začnou dít prapodivné věci... Sestřihem seriálu vznikly v roce 1986 dva filmy – Chobotnice z II. patra a Veselé Vánoce přejí chobotnice.

Chobotnice z II. patra můžete vidět 24. 12. ve 12.45 hod. na TV Seznam. Veselé Vánoce přejí chobotnice pak 25. 12. v 18:15 hod. tamtéž.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.