Nejkrásnější princezny světa! Co o nich musíte vědět? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nejkrásnější princezny světa! Co o nich musíte vědět?

Monacká Charlotte pro Gucci.
Monacká Charlotte pro Gucci. (Foto scom)

Že na pohádky nevěříte? Tak to byste měli! Právě dnes se totiž oficiálně stala dánskou královnou prostá žena z lidu. Mary Elizabeth Donaldsonová (51) si až do roku 2000 žila svůj obyčejný život australské právničky. Pak v baru potkala sympatického mladíka Freda…

…shodou okolností dánského korunního prince. A život se jí obrátil vzhůru nohama. Stejně jako řadě dalších dívek…

Jsem prostě Fred Mary získala titul z práva a obchodní vědy na Tasmánské univerzitě. Pak krátce působila v reklamní a realitní agentuře. Bylo jí osmadvacet let, když na pozvání své kamarádky zavítala do jednoho vyhlášeného podniku v centru Sydney, kde se tou dobou konaly letní olympijské hry. V baru se k ní přimotal sympatický chlapík. „Jsem Fred. Žiju v Dánsku,“ představil se jí. Dvojice se dala do řeči a celý večer protlachala. Fred neboli princ Frederik, se zamiloval na první pohled. Mary jakbysmet. Učaroval jí princův všeobecný přehled a nenucenost. Až když mladík v doprovodu svých přátel opustil bar, dozvěděla se Mary od kamarádek, s kým vlastně měla tu čest. 

1/ Mary (51), královna dánská, hraběnka z Monpezat

Nešlo o žádný rychlý románek. Frederik za Mary několikrát přijel do Austrálie, ta se pak odstěhovala do Evropy, aby to ke svému milému měla blíž. Nejprve učila angličtinu ve Francii, později přesídlila přímo do Dánska. Bleskurychle se naučila dánsky a prince začala doprovázet i na oficiálních akcích.

Tchyně ji nechtěla

Akorát na svatbu to dlouho nevypadalo. To dánská královna Markéta II. měla vůči své potenciální snaše jisté výhrady. „Vždyť není z urozeného rodu! Sňatky napříč společenskými vrstvami v rodině netolerujeme,“ tvrdošíjně odmítala veselku. Mary ji však – stejně jako širokou veřejnost – nakonec okouzlila. A tak se z ní v květnu 2004, po překrásné pohádkové svatbě, stala korunní princezna. Necelé čtyři roky po první sklence v baru v Sydney Manželé spolu vychovávají čtyři děti: Christiana (18), Isabellu (16), Vincenta a Josefinu (oba 13). Jsou to moderní aristokratičtí rodiče – zaměstnávají pouze jednoho pobočníka, který dětem dává jazykové lekce, či lekce etikety a chování u dvora, a zbytek péče obstarávají sami. Mary se ve volném čase zaměřuje především na podporu obětí domácího násilí. Založila nadaci Mary Fonden a za svou charitativní činnost dokonce v roce 2014 dostala prestižní ocenění Bambi. Je kromě toho uznávanou módní ikonou, pravidelně se objevuje na titulkách magazínů Vogue či Vanity Fair.

Víte, že…

… k tomu, aby mohla být Mary přijata do dánské královské rodiny, musela nejprve získat dánské občanství a pak i konvertovat k luteránské církvi?

2/ Charlotte Casiraghiová (37), princezna monacká

Nepřipomíná vám tahle slečinka někoho? No jistě! Krásu totiž zdědila po své babičce, hollywoodské herečce Grace Kellyové (†51). Charlotte je velmi inteligentní mladá žena, která má za sebou i úspěšná studia na Pařížské univerzitě. Působí jako novinářka se zaměřením na ekologii, psala třeba pro prestižní britský list The Independent. V soukromí se jí dlouho příliš nedařilo. Nejenže svého otce téměř nepoznala (zemřel, když jí byly 4 roky při neštěstí na závodním člunu). Po bouřlivém soužití s francouzským komikem Gadem Elmalehem (52) byla dlouho sama. Ze vztahu jí nicméně zbyl krásný synek Raphaël (8). Nyní je jejím manželem francouzský filmový producent Dimitrij Rassam a spolu mají syna Balthazara (5). Charlotte ke pátou v pořadí nástupnictví na monacký trůn.

3/ Manohara Odelia Pinotová (31), princezna malajská

Kontroverzní osůbka původem z Indonésie se dostala na přední strany světových deníků v roce 2009, kdy její matka oznámila, že dceru neznámo kam unesl malajský princ Tengku Fakhry (45). Až později se ukázalo, že si Tengku tehdy šestnáctiletou Manoharu tajně vzal. Údajně ji měl psychicky i fyzicky týrat, nicméně indicie naznačují, že se u něj indonéská modelka měla spíš jako v bavlnce. Princ jí pořídil rychlé auto, bral ji na společenské akce, zavaloval cennými šperky… I tak mu nakonec Manohara v květnu 2009 pláchla. S princem se soudila o údajném fyzickém i emocionálním násilí. Nakonec však obvinění stáhla. Dnes se živí jako modelka.

4/ Mako Komurová (32), princezna japonská

Někdo se chce princeznou stát, jiný dělá všechno pro to, aby jí být nemusel. To je přesně případ princezny Mako z Akišina, která se sňatkem s prostým občanem svého nároku na trůn vzdala. Udělala to i kvůli svému zdraví. Léta musela čelit šikaně ze strany veřejnosti, a především ze strany členů císařské rodiny, a byla jí diagnostikována posttraumatická stresová porucha. Dnes se svým manželem usiluje o americké občanství. Zajímá se o umění a architekturu a je hrdinkou řady japonských komiksů.

 

Samé problémy…

Princeznin manžel Kei Komuro byl pro japonskou společnost tvrdým oříškem. Nejenže vyrůstal pouze s matkou, což se v této zemi nehodí. Čelil navíc obvinění z toho, že nesplatil příteli své matky peníze, které si půjčil na studium. Přestože se s mužem později vyrovnal, extempore ho provázely nadále. V září 2021, po návratu ze Spojených států, se na letišti nechal vyfotografovat s vlasy staženými do culíku, přitom japonská kultura považuje dlouhé vlasy u mužů za projev neúcty. Kei a Mako jsou zkrátka takoví japonští Harry a Meghan…

5/ Džetsun Pema (33), královna bhútánská

Nejmladší královna na světě byla k tomu stát se urozenou dámou předurčena, narodila se totiž do šlechtické rodiny. Rigidita bhútánské monarchie ovšem s jejím příchodem vzala za své. Džetsun se odmítá oblékat do tradičních rób, ve společnosti se objevuje v designových šatech a experimentuje nejen se střihy, ale i barvami. Hraje basketbal, ráda tančí a sem tam si zazpívá i s nějakou kapelou.

6/ Marie-Olympie Řecká a Dánská (27)

Ačkoli je tahle kráska pěkně vykutálenou potížistkou, krásy má na rozdávání. Však se také živí jako modelka. Žije v Americe, spolupracovala s Diorem a studovala dějiny umění, divadlo, fotografii a grafický design na těch nejprestižnějších soukromých školách. V roce 2016 se šuškalo o jejím vztahu s britským princem Harrym, to však celá její rodina důrazně popřela. Kromě toho zaujala svou výstřední fotkou se zdviženým prostředníčkem, kterou přidala na Instagram. Zkrátka urozená dáma, jak má být.

7/ Princezna Madeleine Švédská (41)

V pořadí pátá následnice na švédském trůně je považována za jednu z nejkrásnějších aristokratek světa. Studovala na řadě prestižních evropských univerzit, přesto z žádné z nich nemá akademický titul. V ničem jí to však nevadí, ve své práci se věnuje péči o týrané a zneužívané děti. Pozornost na sebe upoutala svatbou, která se nakonec nekonala. Její tehdejší přítel, advokát Jonas Bergström, ji totiž měl podvádět s norskou profesionální házenkářkou a nevěra se, jak známo, ani v těch nejbenevolentnějších šlechtických kruzích nenosí. Štěstí nakonec našla v náruči amerického bankéře Christophera O‘Neilla (49), který nicméně po pozlátku netouží. Odmítl šlechtický titul, i po svatbě si ponechal své občanské jméno a nadále pracuje v bankovním sektoru. Spolu mají tři děti a přesídlili do Londýna.

8/ Leonor, kněžna asturská (18)

Pravděpodobně příští španělská královna je starší dcerou španělského krále Filipa VI. Protože se v budoucnosti stane vrchní velitelkou ozbrojených sil, podstupuje aktuálně tříletý vojenský výcvik v armádě. Kromě toho už několikrát beze studu přednášela projevy v parlamentu a na společenských akcích. Pokaždé za to sklidila nebývalé ovace. Budoucnost má od svého papá nalajnovanou na dlouho dopředu. Po skončení armádního drilu ji čeká bakalářské studium na některé z vysokých škol ve Španělsku a magisterské studium v zahraničí. B O X Zacházení v rukavičkách? Tak to ani náhodou! Na výcviku se Leonor dostane stejného zacházení, jako všem jejím vrstevníkům. Bydlí na dvanáctilůžkové ubikaci, chodí do společné koupelny, jí stejné jídlo z armádní jídelny. Ráno musí vstát už v půl sedmé a neponocuje. Večerka totiž studentům odbíjí už v jedenáct.

9/ Claire Lucemburská (38)

I členka lucemburské velkovévodské rodiny prožívá svou pohádku, přestože se namísto šlechtických povinností rozhodla pokračovat v kariéře. Claire Lucemburská je manželkou prince Félixe, který je v pořadí čtvrtým následníkem trůnu. Seznámila se s ním během studia na univerzitě ve Švýcarsku. Ve světě je uznávanou bioetičkou se zaměřením na etiku dárcovství orgánů. Spoluzakládala také známou značku dětského oblečení Young Empire. Je navíc maminkou tří dětí. Nejmladší z nich, princ Balthazar, se narodil teprve minulý týden.

 



Přečtěte si
Celebrity-chachacha
14. 1. 2024 • 13:44

A proč by o nich člověk měl něco vědět?👎

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.