Ať žijí duchové! slaví 45 let: Rytíř Brtník z Brtníku ochutnal Alpu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ať žijí duchové! slaví 45 let: Rytíř Brtník z Brtníku ochutnal Alpu!

Rytíř s dcerkou Leontýnkou (Dana Vávrová) a šéfem dětské party Jendou (Jiří Procházka).
Rytíř s dcerkou Leontýnkou (Dana Vávrová) a šéfem dětské party Jendou (Jiří Procházka). (Foto Bontonfilm, NFA)

Veselý a plný songů, které nelze dostat z hlavy. Takový je dodnes film Ať žijí duchové!, který měl premiéru před 45 lety. Přinesl příležitosti pro mladé herce i tvůrce a hlavně sdělení, že s láskou a humorem je život krásnější.

I kdyby režisér Oldřich Lipský (†62) nebyl autorem kultovních komedií jako Čtyři vraždy stačí, drahoušku, do filmové síně slávy by jej uvedl dětský smích. Snímek Ať žijí duchové! měl premiéru 11. listopadu 1977. Příběh o partě dětí, které o prázdninách zvelebují hradní zříceninu s pomocí nadpřirozených bytostí pod vedením ducha rytíře Brtníka z Brtníku (Jiří Sovák (†79), se brzy stal novodobou klasikou. „Fujtajbl ve spolek“ byla právě hláška zmateného Brtníka, která zlidověla.  „Pro mě to jsou nádherné vzpomínky. Když jsme film točili, bylo to velké dobrodružství,“ řekl Aha! před časem Jiří Procházka (59), tehdy 13letý představitel hlavní klukovské role Jendy. „Na place jsme se sešli s úžasnými lidmi, bylo to nezapomenutelné,“ souhlasila kdysi i Dana Vávrová (†41), představitelka ducha Leontýnky, jíž bylo v době natáčení teprve devět let. Ze snímku, který měl být původně výhradně oslavou pionýrů, se tak stala komedie plná kouzel filmových i pohádkových, jimiž baví stále.

Soudruhům agitka nevyšla

Komedie byla původně zamýšlena jako agitka o pionýrech plná dobové ideologie. Námět Jiřího Melíška (†83), připravený mimo jiné pro herce Antonína Jedličku (†70), do finálního scénáře velmi výrazně přepsal Zdeněk Svěrák (86). I když některé drobnosti musely být zachovány, nakonec v době tuhé normalizace vznikl apolitický a srozumitelný příběh pro děti.

Blesk Podcast: Rytíř Brtník Sovák nesnášel dětské herce. Na Krakovci mu strčili párek do výfuku

Video se připravuje ...

Malí herci, velká esa

Ve svých prvních rolích se ve snímku objevila řada velkých jmen. V partě dětí okusili filmový svět herci Petr Vacek (57) a Tereza Brodská (54) nebo choreograf a spoluautor muzikálu Dracula Richard Hes (†50). Svou druhou větší úlohu zde měl Tomáš Holý (†21), hlavní part éterické Leontýnky si zahrála Dana Vávrová, která později jako režisérka prorazila i v Německu. Třeba dublem za Jiřího Sováka byl Petr Jákl starší (80). A pro skladatele Jaroslava Uhlíře (77) šlo o první film, do nějž skládal hudbu.

Víte, že...

...nejmladšího člena party si zahrál Jiří Brož z dětského domov, jehož poté adoptoval herec pražského Divadla na Vinohradech Vladimír Krška (†74)?

...film byl letos nově digitalizován a s úspěchem uveden v letních kinech po celém Česku?

Tomáš Holý. Dva roky plné natáčení z něj udělaly nejslavnější dítě v zemi

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.