Andrej Babiš: Jak boj o Hrad ovlivní jeho soud? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Andrej Babiš: Jak boj o Hrad ovlivní jeho soud?

Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022)
Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022) (ČTK / Krumphanzl Michal)

Poslední říjnový den Andrej Babiš (68, ANO) potvrdil, že půjde do lednových prezidentských voleb. Na krku má soudem potvrzenou spolupráci s StB a kvůli kauze Čapí hnízdo mu hrozí 10 let v kriminále. To ale podle právníků vůbec není překážkou v kandidatuře.

V době energetické krize a obří inflace vláda prý selhává a proto se Babiš pustí do boje o Hrad. Důvody své kandidatury, kterou oznámil v neděli na Nově, zopakoval také včera. To už vedle něj stála – možná budoucí první dáma – Monika Babišová (48). „Lidé teď víc než kdy jindy potřebují naději, člověka s jasným plánem a vizí, člověka, který bude nezávislý, kterého nikdo nemůže koupit, zkorumpovat a který se nebude bát mocných.

Člověka, který bude tvrdě hájit české zájmy a naše občany,“ řekl expremiér, který podle průzkumů patří k těžkým vahám. Přitom v červnu slovenský odvolací soud zamítl jeho žalobu a Babiš tak zůstává dál agentem StB s krycím jménem Bureš. Jeho kandidaturu včera schválilo předsednictvo ANO, dnes se má sejít poslanecký klub, kteří svému šéfovi zajistí potřebné podpisy. Tvrdí, že v případě zvolení prezidentem křeslo šéfa hnutí opustí.

Právníci pro Aha! vysvětlují:

1. Může Babiš jako obžalovaný vůbec kandidovat?

Probíhající soudní řízení v kauze Čapí hnízdo, kde expremiérovi za údajnou pomoc při dotačním podvodu hrozí až desetiletý trest, není vůbec překážkou. Ústava totiž klade jen dvě podmínky na kandidáty: musí jim být nejméně 40 let a v den voleb nemají omezenou svéprávnost k výkonu volebního práva.

2. Co bude s kauzou Čapí hnízdo, pokud by byl zvolen?

Pokud by v lednu skutečně uspěl a složil prezidentský slib, podle ústavy je chráněn imunitou a až pro vybrané případy ho nelze trestně stíhat. „To, znamená, že trestní stíhání by po dobu funkce bylo přerušené. Neběží ani promlčecí doby,“ říká ústavní právník Jan Kudrna s tím, že v řízení by se pokračovalo až po skončení Babišova mandátu.“

3. Dá se stihnout odsouzení, než by koncem ledna složil slib?

To s jistotou vylučuje advokát Roman Moussawi. „I kdyby (soud pokračuje od 19. prosince – pozn. red.) rozhodl, tak stejně půjde maximálně o nepravomocný rozsudek, ale i o tom dost pochybuji,“ míní. Očekává totiž, že jednání se budou dále odročovat, jde totiž o složitý případ.

Prohlášení Andreje Babiše k prezidentské kandidatuře. (31.10.2022)

Video se připravuje ...

4. Mohl by coby prezident sám sobě udělit milost?

Podle Kudrny to není vyloučené. „Formálně právně to jde, i když někteří teoretici říkají, že z nějakého důvodu ne. Já říkám, proč by nemohl nakonec rozhodovat člověk i sám o sobě?“ míní ústavní právník. V praxi se to ale podle něj řeší tím, že omilostnění by Babišovi případně poskytl až jeho nástupce v úřadu.

5. Nemůže pomoci ještě prezident Zeman?

Teoreticky ještě současný prezident Miloš Zeman (78) by mohl Babišovo trestní řízení nechat abolicí zastavit. S expremiérem se Zeman sešel v neděli a jeho kandidaturu prý podpořil. „Musí postupovat dle článku 63 písmeno j) Ústavy a potřebuje k tomu premiéra,“ dodává právník Moussawi. Nedá se však čekat, že by to Petr Fiala (58, ODS) spolupodepsal. „V demokratických zemích obžalovaný politik odchází, Andrej Babiš hledá imunitu na Hradě. A to si ČR nezaslouží,“ reagoval předseda vlády na rozhodnutí šéfa ANO kandidovat. Babiš ale včera odmítl, že míří na Hrad kvůli imunitě.

Politolog Jelínek: Může těžit z těžké doby

Jak Babišova kandidatura zamíchá kartami?

Dosud totiž průzkumům dominoval generál Petr Pavel (61) či bývalá rektorka Danuše Nerudová (43) „Vzhledem k tomu, že většina těch kandidátů pochází z toho, řekněme, středopravicového nebo provládního tábora, tak Andrej Babiš může těžit z toho, že je lídrem opozice, a to navíc v době, která je pro občany dost těžká složitá,“ řekl Aha! politolog Lukáš Jelínek.

Fiala během útoku v Kyjevě! Kubišová slaví, co tajného řekla Blesku? A Babiš přestal mlžit

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.