Po předávání vyznamenání následoval večírek: Havlová i Trumpová chyběly | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Po předávání vyznamenání následoval večírek: Havlová i Trumpová chyběly

Předávání státních vyznamenání
Předávání státních vyznamenání (Aha!/J. Koťátko, K. Kopáč, archiv Aha!)

Víno teklo na Pražském hradě proudem. Jen co se vypnuly kamery po předávání vyznamenání, začala pro mnohé ta »zábavnější« část programu. Jedlo a popíjelo až dva tisíce lidí. I tak sály působily prázdně, když recepci vynechal jak premiér Petr Fiala (58, ODS), tak bývalá první dáma Dagmar Havlová (69).

Hlavním bodem programu předávání státních vyznamenání je sice ceremoniál ve Vladislavském sále, důležitou částí večera je ale i následná recepce až pro dva tisíce návštěvníků. Ti si mohli v pátek dopřát řízečky, sýry či uzený losos z rozprostřených stolů podél celého Španělského sálu. Také měli zdarma na výběr rovnou několik moravských vín, či točené pivo. „Toto setkání je pro mě derniéra a jako šťastný penzista si budu číst historické knihy,“ řekl při přípitku prezident Miloš Zeman (78), s kterým si ťukli rovnou desítky hostů. Zbytek večera pak strávila hlava státu zavřená v prezidentském salónku se svými nejbližšími.

Ivanka a Donald jr. Trumpovi převzali státní vyznamenání pro matku Ivanu

Video se připravuje ...

Mezi návštěvníky nechyběl hudebník Felix Slováček (79), který měl u krku připnutý svoje vyznamenání, nebo zápasník Karlos Vémola (37) se svojí manželkou Lelou (33), kteří byli jedním z nejstylověji oblečených párů večera. Vadou na kráse celé akce nakonec nebyly žádné trapasy, opilecké výlevy nebo hádky. Těm se páteční noc vyhnula. Znatelně bylo ale poznat, že velká část politické scény chybí. Mnoho poslanců a senátorů se rozhodlo akci vynechat, jiní ani pozvánku nedostali. Na Hradě chyběla i řada ministrů. Většina těch, co na předávání přišlo, recepci raději vynechalo. Hned po ceremoniálu navíc odešel i premiér Petr Fiala s manželkou Janou (50), či bývalá první dáma Havlová. Všichni tři přitom seděli ve Vladislavském sále hned v první řadě.

Kromě Zemana při přípitku promluvil i exprezident Václav Klaus (81). Ten si dělal srandu, že už i na Hradě ho cenzurují, když jeho mikrofon zprvu nefungoval tak jak má. Nakonec ale i on začal být sentimentální. „V této konstelaci jsme tu určitě naposled,“ řekl Klaus, zatímco měl po boku svou dlouholetou manželku Liviu (78), Zemana a první dámu Ivanu (57). Ta zrovna moc často nehýří úsměvy, v pátek jimi ale obdařila každého, kdo ji přišel pozdravit.

Děti oceněné Ivany Trumpové (†73), dcera Ivanka (40) a syn Donald Junior (44), byly prezidenta Zemana navštívit v pátek ještě před samotným ceremoniálem. Poté co ale oba večer převzali během živého přenosu medaili in memoriam pro svoji letos zesnulou matku, hned po jeho skončení oba z Hradu odjeli pryč, a recepci tak vynechali. Nebyli ale na Hradě

Catering jako už tradičně připravil pražský TOP Hotel, kde Zeman slavil před necelými pěti lety své vítězství v druhé přímé prezidentské volbě. A právě šéf představenstva Vladimír Dohnal dostal od Zemana v březnu vyznamenání za zásluhy o stát v hospodářské oblasti.

Proslov prezidenta Zemana před předáváním státních vyznamenání

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.