Zpěvačka Nikol Votrubová (24) o AUTISMU: Písničkou boří mýty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zpěvačka Nikol Votrubová (24) o AUTISMU: Písničkou boří mýty

Během přípravy na natáčení si Nikol se Sárou s chutí zatancovaly.
Během přípravy na natáčení si Nikol se Sárou s chutí zatancovaly. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Laďka Votrubová, rodinný archiv)

»Nebij mě,« prosí máma své vlastní dítě – autistu. Jiná se se svým stejně postiženým dospělým synem vrhla pod vlak. Neměla sílu o něj pečovat a nebyl nikdo, kdo by jí pomohl. Může to být ale také jinak. Důkazem jsou zpěvačka Nikol Votrubová (24) a její sestřička Sára (17) z Borovan na Českobudějovicku.

„Obrať toky řekám, má malá Sáro. Já u břehu tě čekám, kde běsy nemaj nárok. Budu vedle tebe stát...,“ zpívá Nikol své mladší sestře. V jednom z jazz klubů v centru Prahy právě natáčí klip k písničce Sára. Ta, které je určen, je tu také. Veselá, usměvavá, hlavně, když vidí Nikol. Spolu s ní si i nadšeně zatancuje. Netuší ale, že právě pro ni starší sestra zpívá.

Když se Sára narodila, bylo Nikol sedm let. Na malou sestřičku se stejně jako rodiče těšila. Jak holčička rostla, bylo stále zřetelnější, že je jiná než ostatní děti. Když jí byly tři roky, lékaři potvrdili diagnózu – autismus. Sára nemluví, jen umí opakovat věty, aniž by zcela chápala jejich význam. Často si prosazuje tvrdohlavě svou, má vlastní svět.

Pevné pouto

Mezi sourozenci se přesto vytvořilo pevné pouto. „Vždy jsem měla tendence Sáru chránit. Naši neupřednostňovali ani mě, ani ji. Nikdy jsem se necítila odstrčená, to bylo důležité a jsem jim za to vděčná,“ říká Nikol. O svém vztahu k sestře se poprvé zmínila ve slohové práci na střední škole. Byla na téma »Je prima, že tu jsi«. Nikol prý hned věděla, o kom bude psát. „Sára mě učí nebrat běžné věci jako samozřejmost. Nikdy nebude řešit všední problémy jako my,“ vysvětluje.

Společný klip

To, že Sára na natáčení klipu je, a dokonce se ho účastní, není samozřejmost. Na cestu do Prahy, na prostor, v němž se natáčí, a na celkovou atmosféru ji museli rodiče s Nikol připravit. Jinak by se prý mohlo stát, že by z auta ani nevystoupila. „Ukazovali jsme jí fotky klubu, jak to tu vypadá. Točila jsem jí cestu, jak jdu na místo. Je to ve sklepě, je to tu temnější, báli jsme se, aby ji to nevystrašilo,“ vykládá Nikol. Nakonec Sára všechny překvapila a do natáčení se v krásných modrých šatech zapojuje. Prostorem zní další sloka písničky pro sestřičku: „A díky tobě vidím víc, snad závidím. Poznávám tu krásu, co jiní nevidí…“

Písničkou boří mýty

Slova k písničce napsal imitátor Petr Jablonský. Inspirací mu bylo kromě jiného vyznání Nikol Sáře v její slohové práci. „Požádala mě o to s tím, že ta píseň pro ni bude srdcovka. Rád jsem se toho ujal,“ říká autor. Nikol měla ještě jeden důvod. „Řada rodin, v nichž žije autista, to bere jako přítěž, a je to velká škoda. Přála bych si, aby jim tahle písnička pomohla změnit pohled,“ vysvětluje zpěvačka. I autisté podle ní mají tendenci se zlepšovat. „Jsou hodně citliví, vidí v lidech to, co jiní nevidí, vycítí faleš. Sára je moc ráda, když někoho rozesměje. Když vidí pozitivní přístup u lidí kolem, nechá se tou energií vést,“ dodává.

Zůstala bez naděje

Dalším impulzem, proč napsat písničku a ukázat autismus v jiném světle, byl i tragický případ z Chomutova. Zoufalá matka (†45) tam vzala svého autistického syna (†20) na železniční přejezd, postavila se s ním do cesty vlaku, který je oba rozmetal. Mladšímu synovi v dopise na rozloučenou napsala: „Bez nás ti bude líp.“ Neštěstím vyvrcholila situace, kdy se měla žena o autistu s agresivními projevy postarat sama, protože ve stacionáři o něj pečovat už nemohli.

Nikola Votrubová-Domovská stránka YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UCI0yt2NI-bSGM2t_f67JPww



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.