Stačilo zvolnit a všechno mohlo být jinak: Zagorová proti svému tělu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Stačilo zvolnit a všechno mohlo být jinak: Zagorová proti svému tělu

Hana Zagorová a Štefan
Hana Zagorová a Štefan  (ara)

Hanka Zagorová (†75) celoživotně trpěla vzácnou poruchou krve. Přestože pro ni bylo toto onemocnění omezující, dokonce do takové míry, že nesměla mít vytoužené dítě, na svůj zdravotní stav si nestěžovala, naopak jej smířlivě přijala. Stačilo ale málo a mohlo být všechno jinak. 

„Ve škole nechtěli, abych zpívala. Neodpustili mi jedinou hodinu. Večer jsem měla třeba televizi v Ostravě, ve čtyři ráno jsem nasedla do vlaku z Ostravy do Brna a od osmé už jsem měla pohybovou výchovu. To se nedalo moc vydržet, takže jsem onemocněla. Dostala jsem tuberkulózu a byla jsem půl roku v Opavě v nemocnici, musela jsem školu a všechno ostatní přerušit,„ prozradila sama zpěvačka ve své knize Naprosto nezbytná Hana Zagorová.

Zemřela Hana Zagorová (†75): Připomeňte si její hity

Video se připravuje ...

I přes to, že byla Zagoroá naprosto příkladnou pacientkou, která poslouchala pokyny lékařů, zdravotních komplikací po prodělané tuberkulóze se nikdy nezbavil a celý život musela docházet na trnsfúze. „Je to v pořádku. Když se s tím naučíte žít a nemoc vám to dovolí, dá se to zvládnout velmi dobře, v podstatě bez problémů. Říká se tomu paroxyzmální noční hemoglobinurie - rodí se nekvalitní červené krvinky, které spíše odumírají,“ nastínila Hana život se svou nemocí. 

Největší ranou pro ni byl prodělaný covid a postcovidobý syndrom, který její problémy s krví ještě více prohloubil. „Zkolabovala, nebezpečně jí klesl draslík, krevní destičky, zkrátka všechno,“ popsal tehdy Margita. Její celoživotní onemocnění patrně stálo i za jejím nečekaným odchodem. 

Zagorová v nemocnici. Proč zasahovala policie? A našel se poklad Karla Gotta

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Marta Kubíková
5. 9. 2022 • 15:41

Jsou to všechno pouze domněnky. Měla bohužel tu nemoc s krví a vlastně se dá říci, i když nechci, aby to vyznělo nezdvořile, dožila se s takovou celoživotní zátěží poměrně slušného věku.
Ale měla jsem jí ráda a její písničky byly hezké, nejraději mám Mys dobrých nadějí a Nešlap nelámej
A jinak, už jste měli dát Hance pokoj a klid.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.